Fransız sağlık yetkilileri, Shamonda virüsü ile enfekte olmuş ilk insan vakasının dünyada belgelendiğini duyurdu.
Yapılan açıklamaya göre hasta Ekim ayı başlarında hayatını kaybetti. Bugüne kadar genel nüfus için herhangi bir sağlık riski tespit edilmedi.
Bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış olan hasta, Fransa'nın Lyon kentinde ciddi bir hastalık nedeniyle tedavi görüyordu. Ön incelemeler, hastanın ölümünden önce gözlemlenen beyin komplikasyonlarının büyük olasılıkla Shamonda virüsü enfeksiyonuyla bağlantılı olduğunu gösterdi. Bu aşamada, sağlık yetkilileri, Fransa'nın doğusunda Culicoides cinsi virüs taşıyan bir sivrisineğin ısırığı yoluyla bulaşmanın en olası açıklama olduğunu düşünüyor.
Sağlık yetkilileri, bunun bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış bir hastayı ilgilendiren istisnai bir durum olduğunu vurguladı. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) de vaka hakkında bilgilendirildiği kaydedildi.
Shamonda virüsü, Culicoides cinsi sivrisinekler tarafından hayvanlara bulaştırılır. İlk olarak 1960'ların ortalarında Nijerya'da tespit edilen virüs, Batı, Doğu ve Güney Afrika'daki sığırlarda ve Japonya'da ara sıra rapor edildi. Afrika ve Asya'da birkaç on yıldır dolaşmasına rağmen, şimdiye kadar resmi olarak belgelenmiş bir insan enfeksiyonu vakası yoktu.
Yorumlar
0 yorum