tatlidede

TCMB'den döviz kuruna müdahale

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 7 ay aranın ardından döviz kuruna yeniden müdahale etti.
  • 06.03.2024 17:14
TCMB'den döviz kuruna müdahale

Son dönemde enflasyonun yükselmesi, cari açığın artması ve seçim öncesi yabancı yatırımcıların çıkışı döviz kurunda ve altın fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), da 7 ay aradan sonra ilk kez TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi gerçekleştirerek döviz kurunda ve enflasyondaki yükselişe karşı adım attı. Dün gerçekleştirilen işlemde 475 milyon dolar satıldı. TCMB, son olarak 14 Temmuz 2023'te TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi gerçekleştirmişti. 

Uzmanlar, bu sürecin devam etmesi durumunda ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın seçim sonrasında politika faizini artırmak zorunda kalabileceğini öngörüyor.

TCMB'DEN YENİ SIKILAŞTIRMA ADIMLARI GELDİ

TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işleminin yanı sıra TCMB, dün gece ilave sıkılaştırma adımları da attı.

 

Söz konusu adımlar çerçevesinde TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı %2,5'ten %2'ye indirildi. İhtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırı %3'ten %2'ye düşürüldü. Ve son olarak taşıt kredilerinde %2 sınırının korunmasına karar verildi.

TCMB'DEN YENİ ÖNLEMLER YOLDA

TCMB'nin dün geceki duyurusunda, "Menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır" denildi.

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz