diorex
Dedas

7 Bin Yıllık Mardin'in giriş yolu AVM'ye peşkeş çekildi: Tarihi Yolun Tapusu Çıkarıldı

Tarihi geçmişi 7 bin yıllara dayanan Mardin’in tarihi dokusuna ve ulaşım ağına büyük zarar verdiği gerekçesiyle tartışma konusu olan Antik Kent AVM ile ilgili yeni bir skandal daha ortaya çıktı. İddialara göre; imar değişikliğiyle birlikte 2 bin yıldan beri kullanılan Diyarbakırkapı yolu, AVM yapılmak için satın alınarak tapusu çıkarıldı ve ticari alana dönüştürüldü.

  • 13.05.2025 14:01
7 Bin Yıllık Mardin'in giriş yolu AVM'ye peşkeş çekildi: Tarihi Yolun Tapusu Çıkarıldı

2 Bin Yıllık Diyarbakırkapı Yolu Antik Kent AVM İçin Arsaya Çevrildi: Tarihi Yolun Tapusu Çıkarıldı

2015 yılında Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar revizyonunda, Belediyeler Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında uygulanan değişiklikle, kentin en eski ulaşım güzergâhlarından biri olan Diyarbakırkapı yolu, arsa statüsüne alındı. Ardından bu tarihi yolun tapusu çıkarılarak, Antik Kent AVM projesinin bir parçası haline getirildi. Böylece, 2 bin yıldır Mardin’in ana arterlerinden biri olan şarkılara, türkülere ilham olan Diyarbakır Kapı yolu, ticari alan ilan edilip tamamen ortadan kaldırıldı.

Halk arasında, "Mardin'i kim sattı" sorularına neden olan yolla ilgili Uzmanlar ve kent sakinleri, bu uygulamanın Mardin’in tarihi ve kültürel mirasına büyük bir darbe olduğunu belirtiyor. Şehrin hafızasında ve günlük yaşamında önemli bir yere sahip olan Diyarbakırkapı yolunun, imar değişikliğiyle yok edilmesi, hem ulaşımda hem de kent kimliğinde ciddi kayıplara yol açtı.

Image description

Konuya ilişkin açıklama yapan kentteki sivil toplum kuruluşları, “Mardin’in binlerce yıllık yolları, tarihi ve kültürel değerleri, rant uğruna yok edilemez. Bu tür uygulamalar, sadece bugünü değil, gelecek nesillerin de kentle olan bağını koparır,” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Vatandaşlar ise, “Yüzyıllardır kullanılan bir yolun bir gecede arsaya çevrilip ticari alana dönüştürülmesi kabul edilemez. Mardin’in tarihi kimliği ve ulaşım ağı bu şekilde yok ediliyor,” ifadeleriyle yaşananlara tepki gösterdi.

Antik Kent AVM’nin inşası sırasında yapılan bu imar değişikliğinin, kentteki trafik sorununu da derinleştirdi.

Image description

Bununla birlikte eskiden yol olarak kullanılan bölgenin girişine AVM'nin ismi yazılarak taştan bir kapı yapıldı. 

Ayrıca şehrin ana girişinin iki aracın zor geçebileceği kadar daraltılmış olması, hem trafik güvenliği hem de ulaşım açısından ciddi riskler barındırıyor. Kent halkı, yaşanan bu süreci “kent suçu” olarak nitelendiriyor ve yetkilileri göreve çağırıyor.

 

Mardin’in tarihi dokusunun ve kamusal alanlarının korunması adına acil önlemler alınması gerektiği çağrısını yineleyen vatandaşlar, yetkililerden hem mağduriyetin giderilmesini hem de kamu yararını gözeten bir yaklaşım benimsenmesini bekliyor.

Image description

Tarihi yolun kaldırılmasıyla birlikte, şehirdeki ulaşımın daha da zorlaştı ve alternatif güzergâhlar yetersiz kaldı.

Mardin’de yaşanan bu gelişme, hem kentte hem de ülke genelinde büyük yankı uyandırırken, yetkililerin bu konuda nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.

Image description

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
13.05.2025 / 23:31

Tebrik ediyorum. Çok güzel bir proje. Keşke tüm illere yapılsa. Bu müteahhit arkadaş gitsin diğer illerde de aynı projeyi yapsın. Her şehrin girişin lazım

Image
Ziyaretçi
13.05.2025 / 21:46

Allah bu memlekete ihanet edenlere hakkımızı bırakmasın. Yolu bile sattınız .Allah'tan korkun

Image
Ziyaretçi
13.05.2025 / 20:51

Mardinlife eski kayyım olan vali beyi devlete şikayet ediyor. Akparti düşmanı Mardin life.

Image
Ziyaretçi
13.05.2025 / 18:23

Eğer 2015 yılında yol satılmışsa o tarihteki Büyükşehir Belediyesi ve yönetimi kim ise onlar satmış.Biz dua edelim memleketi satmamışlar!!! Diyarkapı yolu eski Hava Radar yokuşu tamamen zifiri karanlık.biran önce aydınlatma direk veya elektrik aydınlatması mutlaka sağlanmalı.Tedaş’a mı ait hangi kurum sorumlu ise biran önce aydınlatma işi yapılmalıdır.O zifiri karanlık, Antik Kent Mardin’in turizm durumuna hem karanlık hem gölge düşürüyor.

Image
Ziyaretçi
13.05.2025 / 18:12

Tamamda kardeşim bunu hangi vali hangi belediye başkanı sattı biliyorsanız yazın. Demek elinizde belge bilgi varki bunu gündeme getiriyorsunuz. Ha çekiyorsanız cumhurbaşkanına gönderin. Bu memlekette kim be yapıyorsa kar kalıyor.....

Image
Ziyaretçi
13.05.2025 / 17:04

O dönemde kayyum mu vardı

Yorum Yaz