TÜVTÜRK

Batman'da ilk kez ekilen kavunda hasat başladı, üreticiler girdi maliyetlerine dikkat çekti

Batman merkeze bağlı Balpınar beldesinin Yeniköy köyünde ilk kez yetiştirilen kavunlarda hasat başladı. Yaklaşık dört aylık üretim sürecinin ardından ilk ürünlerini toplayan çiftçiler, verim ve ürün kalitesinden memnun olduklarını ifade ederken, yüksek gübre ve mazot maliyetlerinin üretimin önündeki en önemli sorunlardan biri olduğunu belirtti.

  • 29.07.2026 11:03
Batman'da ilk kez ekilen kavunda hasat başladı, üreticiler girdi maliyetlerine dikkat çekti

Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyünde bu yıl ilk kez ekimi yapılan yerli kavunların hasadı başladı.

Yaklaşık dört ay süren üretim sürecinin ardından ilk ürünlerini toplamaya başlayan üreticiler, sezonun ilk hasadını aile bireylerinin de katılımıyla gerçekleştirdi. muhabirine konuşan çiftçiler, ürünün veriminden ve lezzetinden memnun olduklarını ifade ederken, artan mazot, gübre ve diğer tarımsal girdi maliyetlerinin üretim sürecini zorlaştırdığını dile getirdi.

Üreticiler, ürünlerini başta hal olmak üzere talebin bulunduğu farklı satış noktalarına ulaştırdıklarını belirterek, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik desteklerin önemine dikkat çekti.

Bilal Yalçın

"14 dönüm araziden 6-7 ton ürün bekliyoruz"

Kavun üretimine bu yıl ilk kez başladıklarını belirten çiftçi Bilal Yalçın, "Nisan ayının sonları ile mayıs ayının başlarında ekim yaptık. Yaklaşık 4 ay oldu. Toplam 14 dönüm arazimiz var. Bu yıl ilk kez kavun yetiştiriyoruz ve bugün ilk hasadımızı aldık. Hasattan önce tarlanın gübrelemesini ve sulamasını yaptık. Motor ve kepçe yardımıyla araziyi hazır hâle getirdik. İlk hasadımızı aldık. İnşallah bundan sonra da hasadımız devam eder ve daha fazla ürün elde ederiz. Hasada ailece başladık. Ablam, annem, amcamın eşi, dayım ve diğer aile fertleriyle birlikte çalışıyoruz. Bu işi aile olarak yürütüyoruz." dedi.

"Kavunun kilogramını 13-14 liradan satıyoruz"

Ürünlerin genel durumunun iyi olduğunu ifade eden Yalçın, hasattan bekledikleri verim ve satış sürecine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Şimdilik ürünler iyi görünüyor. Birkaç tane çatlayan kavunumuz oldu ama bu tür durumlar olabiliyor. 14 dönümlük araziden toplam 6-7 ton ürün almayı tahmin ediyoruz. Kavunun kilogramını piyasa şartlarına göre 13-14 liradan satıyoruz. Ürünleri ağırlıklı olarak hale gönderiyoruz. Toplu alım yapmak isteyen olursa onlara da satış yapıyoruz. Talebin olduğu yere ürün gönderiyoruz. Bu yıl maliyetler oldukça yüksek oldu. Özellikle gübre fiyatları bizi zorladı. Gübreyi alırken ciddi sıkıntı yaşadık. Gübre fiyatları daha uygun olsaydı bu kavunu 5 liraya bile satabilirdik. Gübrenin çuvalı yaklaşık 2 bin liraya kadar çıktı."

"Mazot ve gübre konusunda destek bekliyoruz"

Kavunun lezzeti ve dayanıklılığına da değinen Yalçın, "Ürünün kalitesi oldukça iyi. Denemek için birkaç kavun kestik, hepsi çok tatlı çıktı. Bu kavunun içi pembe, dış kabuğu ise kabak rengindedir. Bazı kavunların içi sarı olur ancak bu çeşidin içi pembedir. Uzun süre beklemeye uygun değildir. En geç bir hafta içinde tüketilmesi gerekir. Hasadı yaklaşık 3 gün içinde tamamlamayı planlıyoruz. Çiftçiler olarak en büyük beklentimiz mazot ve gübre konusunda destek sağlanmasıdır. Bu alanlarda vergi indirimi yapılması üreticilere önemli katkı sağlayacaktır." ifadelerinde bulundu.

Mehmet Selim Aslan

"Köyümüzde bu kavunu ilk kez biz ektik"

Daha önce aynı arazide farklı ürün yetiştirdiklerini ifade eden çiftçi Mehmet Selim Aslan ise "Bu arazimizde daha önce lahana ekmiştik. Kış ayında yoğun kar gelmesinden dolayı çoğu ürünümüz karın altında kaldı ve biçemedik. Ardından bu yıl kavun ekmeye başladık. Köyümüzde ilk kez bu kavunu eken biziz. İlk kez ektiğimiz bu kavunumuzun hem tadı hem de verimi çok güzel çıktı. Mazot, gübre ve girdilerimiz arttı ama ürünlerimizin fiyatı ucuz kaldı. İlk hasadını yaptığımız kavunlarımızı hale ve isteyen dükkânlara da satıyoruz. Bu kavunu yiyen tadını çok beğeniyor." şeklinde konuştu.

İLKHA

Yorum Yaz