matesis
dedas

Derikliler Çevre Yolu Çalışmalarına start verilmesini istiyor

Derik Metina Aşiretine mensup çevre aktivisti Eshat Güngürür, Derik'de meydana gelen elim kazanın ardından çevre yoluna dair bir çalışmanın yapılmamasına tepki gösterdi. Kazanın meydana geldiği yolda aşırı yüklü 20 yıllık araçların halen bu yolu kullandığını hatırlatan Güngürür bu konuda yazılı bir açıklama yaptı.
  • 29.08.2022 09:28
Derikliler Çevre Yolu Çalışmalarına start verilmesini istiyor

Güngürür açıklamasında vefat edenlere rahmet ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra şu ifadelere yer verdi:

"Değerli basın mensupları bu konuda çok büyük bir ihmalkârlık olduğunu düşünüyoruz. Gerek karayollarını gerek yüklenici Cengiz Holding bünyesinde faaliyet gösteren eti bakır Aş. Bu konuda çok büyük ihmalkârlık yaptığını düşünüyoruz.
Yaptığımız araştırmalar ve kazanın görgü tanıklarından edindiğimiz bilgilere dayanarak Halkın dediğine göre araçlar tonajları ve araçların periyodik bakımlarının yapılmadığını ve (iki aracı aynı anda frenin patlaması) bizleri çok düşündürüyor.
Her iki tırın karayolları trafik kanuna standartlarına uygun yük taşımadıklarını düşünüyoruz .
Cengiz Holding bünyesinde bulunan Eti Bakır Aş. ve tır şoförlerinin bu araçları kullanma selayetinin olup olmadığını ayrıca Eti Bakır Aş. Kantar yüklerinin araştırılması istiyoruz.
Değerli Derik halkı ve değerli Metinanlılar Cengiz holdinginin bölgeye gelmesi ile birlikte bölgemizde trafik akışı üçe dörtle katlamasına rağmen mevcut olan yoları kullanıyorlar mevcut yolarımız bu ağır tonajlı araçların ne kadar dayanıklı olduğunu ve bu ağır tonajlı araçların bu yoları kullandığı zaman yolarımıza çok ağır tahribatlar oluşturuyorlar.
aynı şekilde de kural ihlali kural tanımamışlıktan adete rekor kırmaya çalışmaktadır. Defalarca bu konuyla alakalı 155 ve 156 alo ihbar hattı aranarak söz konusu ihmaller iletilmiştir. Örneğin Diyarbakır Çınar ilçesine bağlı tarihi Dilaver köprüsü Cengiz Holding tarafından ağır tonajlı araçlarla köprü üzerinde geçilerek ciddi hasarlar görmüş olup, ayrıca köprünün bir kısmı’ da yıkılmıştır.
Metinalılar Derneğimizin yetkilileri tarafından defalarca ulusal basında ve yerel basında devletimizin yöneticilerine seslenerek bu konuyu devletimizin yetkililerine ulaştırdılar. devletimizin büyükleri konuya el koyarak tarihi Dilaver köprüsünü trafiğe kapatarak, yan tarafta gidiş ve gelişli yeni bir köprü yaptılar.
Değerli Mardin valimiz Sn. Mahmut Demirtaş ve Derik kaymakamın’dan isteğimiz şudur; Derik’teki yokuş aşağı yolunda bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için, yetkililerden istirhamımız bu tür ağır tonajlı araçlar için çevre yolu ve kaçış rampalarının yapılmasını talep ediyoruz.
İnsanı yardım noktasında 36 saat içerisinde her ne kadar insanların acısını dindirmese de bir nebze olsa da yardım eli uzatılmıştır. ancak olayda yaşamını yitiren kardeşlerimizin ailelerinde 1 kişinin işe alma noktasını SN Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan talebimizdir . Yaralı kardeşlerimizde insanı yardım ellerini uzatmasını talep ediyoruz."

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz