matesis
dedas

Elektrik kesintilerine tepkiler sürüyor

Kızıltepe'de kırsal mahallelerde elektrk kesintilerinin durması konusunda mahkeme kararı olmasına karşın sık devam eden kesintilere tepkiler sürüyor. Çınar'ın Düzova (Qerhêta) köyünde ise DEDAŞ’ın çiftçilerden alacağı iddiasıyla trafoları sökmesiyle nedeniyle mahalleli 6 gündür elektriksiz kalmış durumda.
  • 16.08.2023 12:24
Elektrik kesintilerine tepkiler sürüyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı (Barê) ve Düzova (Qerhêta) köyleri  Haziran ayında elektriksiz bırakıldıkları için Diyarbakır-Mardin yolunu trafiğe kapatarak tepki göstermişti.

Son olarak bir hafta önce köye giden DEDAŞ ekipleri, borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle köydeki elektrik direklerini ve sondajlara ait trafoları söküp götürdü.

Gazeteciler konuşan köylüler, 140 haneli ve 800 nüfuslu köyde elektrik olmadığı için büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Köy arazisinin devlet hazinesine bağlı olduğunu belirten köylülerden biri, “Bu yüzden DEDAŞ bize abonelik vermedi. Trafo ve sayaç bağladı ve harcanan elektrik karşılığında fatura ödeyeceğimizi söylediler. Kabul ettik ama daha fatura gelmeden elektriği kestiler. Şimdi faturalar gelmiş ve bizim bunu ödeyebilecek imkanımız yok. İçme suyumuz yok. Barajdan getiriliyor ama o da içilmiyor” dedi.

Köyde oksijen cihazına bağlı hastaların bulunduğunu ve bazı ailelerin köyü terk ettiğini belirtiliyor.

Elektrik kesintisinden dolayı suların kesildiği köyde temizlik, yemek, çocuk bakımı, hayvanların su ihtiyacı gibi günlük rutinler de yapılamaz duruma geldi. Köylüler, içme suyu ihtiyacını karşılamak için, çevre köylerden traktörlerle su taşıyor.

“Kaçak elektriğimiz yok”

Gazetecilere konuşan Şeyhmus isimli diğer bir köylü ise kaçak elektrik kullandıkları yönündeki iddiaları reddederek, “Gelip baksınlar. Tek bir kaçağımız yok, faturalarımızı ödüyoruz. Köyde çeşme yok, kuyulardan sondaj ile su çıkarıyoruz. O da olmasa göç etmek zorundayız” dedi.

DEDAŞ’ın kendilerine “çok kötü muamelede bulunduğunu” belirten diğer bir köylü ise, “Başımıza gelen kimsenin başına gelmedi. Kaymakama gittik, Valiye gittik kimse derdimize çare bulmuyor. Borcumuz varsa verelim diyoruz ama daha bize bunun bile fırsatı verilmedi” diye konuştu.

"ELEKTRİK TERÖRÜ VAR"

Kızıltepe'de faaliyetlerini sürdüren Çiftçi Haklarını Koruma Derneği Başkanı Vedat Kılınçaslan da sosyal medya hesabından yapıtığı paylaşımla yaşananlara tepki göstererek, Sadece Mardin'de değil bölgede ciddi bir elektrik terörünün bulunduğunu kaydetti.

Milletvekillerinin elektrik problemi için elini taşın altına koyması, konuşmaktan daha çok fazla şey yapmaları gerektiğini belirten Kılıçarslan, "Malesef çoğu köyümüzde mahkeme kararıyla elektriğimizi bırakmamıza rağmen saatte bir elektriğin kesilmesiyle adeta halka kasten eziyet ediliyor. Çiftçinin ürünleri zarar görüyor. Köylerdeki vatandaşlarımızın hayat şartları kasten zorlaştırılıyor. Meseleden rahatsızlığımızı belirterek, çözümü için hukukçu arkadaşlarımızla gerekeni yapacağımızı belirtmek isteriz."

Bir 15 kişi ve yol görseli olabilir

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz