matesis
dedas

“Emekli, emeğinin karşılığını bekliyor”

Asgari ücret ve emekli maaşları arasında fark giderek artarken emeklilerin yoksulluk dairesi daha da genişliyor. Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
  • 10.01.2024 12:56
“Emekli, emeğinin karşılığını bekliyor”

Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül, “16 milyondan fazla emekli var. Bu kadar emekli sadaka değil emeğinin karşılığını bekliyor” derken; ekonomist Uğur Civelek, “Şu an emekliler lehine yapıldığı söylenen her şey tamamen siyasi. Aslında emeklinin durumunu düzeltmiyorlar. Seyyanen zamlar ve refah paylarıyla aslında emekliyi uçurumdan aşağı atıyorlar” diye konuştu.

Çalışarak, üreterek, vergi vererek yıllarca ülkesine hizmet etmiş 16 milyon emeklinin içler acısı durumu 2024 yılında da devam ediyor. 22 yıldır çıkartılan yasa ve düzenlemelerle ciddi hak kayıpları yaşayan emekliler, yeni yıldan da ümitli değil. SSK ve Bağ-Kur emekli zammı 37,57, memur emekli zammı 49,25 olarak gerçekleşen emekli maaşları eğer seyyanen veya refah payı adı altında bir zam yapılmazsa netleşmiş durumda. Ayrıca seyyanen ve refah payı adı altında yapılan zamlar da ileriye dönük emekli maaşlarında erimeye neden oluyor. Öte yandan asgari ücret ve emekli maaşları arasında makas giderek açılırken emeklilerin içine sokulduğu yoksulluk dairesi daha da genişliyor. Öyle ki resmi rakamlara göre 2 milyon tahminlere göre de 4 milyon emekli geçinmek için çalışmaya devam ediyor. Tüm bu sorunları ve daha fazlasını Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül ve Ekonomist Uğur Civelek ile konuştuk…

“MAAŞ ARTIŞ ORANLARINDA KÖKLÜ BİR DÜZENLEME İSTİYORUZ”

Emeklilerin taleplerini belirten Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül, emekli maaşlarında yeni bir düzenlemenin şart olduğunu belirterek, “Emeklilik maaş bağlanma oranlarında ve maaş artış oranlarında köklü bir düzenleme istiyoruz. Kök maaşı 7 bin 500 TL’yi bulmayan milyonlarca emekli var. Biz emekliler olarak, en düşük çalışan ücreti olan asgari ücret gibi emeklilerde de en düşük emekli maaşının belirlenmesini istiyoruz. Bunun da kök maaş olarak belirlenmesi çok önemli. Bunun da her sene enflasyonla belirlenen düzeyde olması gerekiyor. Aksi takdirde emeklilerin arasındaki maaş farkı açılmaya devam edecek. Ayrıca bugün memur emeklisine verilen 49,25’lik maaş zammı normal emekli maaşlarına verilse bile yetersiz olacak. Mart ayı geldiğinde bu zam oranı da cebimizden buharlaşıp uçacak” ifadelerini kullandı.

“16 MİLYON EMEKLİ, 85 MİLYON TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDİYOR”

Türkiye şartlarında emekliye yapılan maaş zammının hiçbir yaraya merhem olmayacağını belirten Mahmut Şengül, “Emeklinin her geçen yıl alım gücü daha da düşüyor. Refah payı ve seyyanen zamla da bu işi kurtarmak mümkün değil. Biz emekliler olarak refah payı ve seyyanen zammı doğru bulmuyoruz. Çünkü bir sonraki zam döneminde seyyanen zam ve refah payı düşülerek kök maaşlar baz alındığı için emeklinin maaşına bir etkisi olmuyor. 16 milyondan fazla emekli var. Bu kadar emekli sadaka değil emeğinin karşılığını bekliyor. Çünkü biz emekliler aldığımız maaşları peşin olarak ödedik, ülkenin kalkınması için katma değer sağladık. Dolayısıyla emekliler şimdi bu çalıştığının karşılığını istiyor. Ayrıca unutulmamalı ki 16 milyon emekli 85 milyon Türkiye’yi temsil ediyor” şeklinde konuştu.

“EMEKLİLER İÇİN ÇOK FARKLI BİR DÖNEME GEÇİYORUZ”

Emekliler üzerinden Türkiye ekonomisini değerlendiren Ekonomist Uğur Civelek, “Emekliler için çok farklı bir döneme geçiyoruz. Ben ekonomi yönetimindekilerinin düşündüklerini yapabileceklerine inanmıyorum. Kısa vadede bunu göreceğiz. Bunun da en büyük maliyeti yine emeklilerin omuzlarına yüklenecek. Şu an görüyoruz ki asgari ücret ile emekli maaşları arasındaki makas giderek artıyor. Bu da Türkiye’de yoksullaşmanın daha da artacağını gösteriyor. Bunun sosyal, siyasi ve ekonomik maliyetleri olacak. Ekonomiden başlayarak Türkiye yönetilemez bir ülke haline gelecek. Nüfusunun yüzde 80’inin yüzde 90’ının yoksulluk seviyesinin altında yaşadığı bir ülkede ekonomi politikaları dikiş tutmaz” diye konuştu.

“ALLAH EMEKLİLERİMİZİN YARDIMCISI OLSUN”

Yerel seçimleri işaret eden Uğur Civelek, “Şu an emekliler lehine yapıldığı söylenen her şey tamamen siyasi. Seçimlere yönelik emeklilere göstermelik birtakım şeyler yapılıyor ve içinde bir para aldatmacası var. Aslında emeklinin durumunu düzeltmiyorlar. Seyyanen zamlar ve refah paylarıyla aslında emekliyi uçurumdan aşağı atıyorlar. Türkiye’de bütçe dengeleri sorunlu ve sosyal güvenlik sisteminin açığı kontrolden çıktı. Bu sorunların büyümesine izin veriyorsanız, koruduğunuzu iddia ettiğiniz kesimleri uçurumdan atıyorsunuz demektir. Emeklinin sorunlarını çözmek için hiçbir şey yapmıyorlar. Allah emeklilerimizin yardımcısı olsun” açıklamalarında bulundu.

MİLLİ GAZETE

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz