matesis
dedas

Kösen, Sahra Çölde ikinci buğday hasadını gerçekleştirdi

Cezayir'in sahra çöllerini verimli bir tarlaya çevirerek, toprağı işleyen Mardinli Tanınmış İş İnsanı Kenan Kösen, 40 bin dönüm arazi üzerinde başlattığı tarımsal çalışmalarında mevsimin buğday hasadını başlattı.
  • 06.05.2024 09:32
Kösen, Sahra Çölde ikinci buğday hasadını gerçekleştirdi

Cezayir’in Büyük Sahra Çölü’nde bulunan Adrar kentinde dev bir tarım projesi hayata geçiren Mardinli İş İnsanı Kenan Kösen'e ait Sarl Dunaysır Şirketi, geçtiğimiz yıl başlatmış olduğu buğday ekimi ve hasadını bu yıl da gerçekleştirdi.

Cezayir yönetiminin, ülkenin stratejik kalkınma planları arasına aldığı tarım projelerinde ilk kez yer alan Dekinsan Grup bünyesindeki Sarl Dunaysır Şirketi'nin çölde başlattığı projede ülke genelinde ilk defa kullanılan son teknoloji biçerdöverlerle hasadını gerçekleştirdi.

İnşaat sektöründe Türkiye'nin Yurt Dışındaki Müteahitlik şirketlerinin başında gelen Dekinsan Grubun Yönetim Kurulu Başkanı İş İnsanı Kenan Kösen, Cezayir Adrar kentindeki 4 bin hektar arazi üzerinde geçen yıl başladıkları tarımdan çok ciddi verim aldıklarına, bu yıl da aynı arazide yapılan ekimle mevsimin hasadına başladıklarını kaydetti. 

Cezayir'in sahra çalllerini yaptıkları başarılı çalışmalarla oldukça verimli bir tarlaya dönüştürdüklerine vurgu yapan Kösen, hasadı yapılan buğdayın çok kaliteli olduğuna dikkati çekerek, dönüm başına 700, hektar başına da 7 ton gibi bir rekolte elde ettiklerini, yapılan üretimde 500'e aşkın kişiye iş imkanı ve istihdam alanı oluşturduklarını belirtti.

"ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİYLE ÇÖLDEKİ ÜRETİMİ ARTTIRIYORUZ"

Cezayirli yetkililerin ilki geçtiğimiz yıl, bu yıl ise ikinci kez tekrarlanılan tarımda ve elde edilen kaliteli üründen memnuniyetlerini dile getirdiklerini anlatan İş İnsanı Kösen, Adrar’da başladıkları projenin sadece yüzde 50’lik bir kapasiteyle hizmette olduğunu, yakın tarihte mevcut kapasiyenin yüzde 100’e ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Cezayir'de yapılan tarımsal üretimin sadece buğday üretimiyle sınırlı kalmadığının altını çizen DEKİNSAN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kösen, mevcut projelerinde 500 kişinin istihdam edildiğine işaret ederek, "Verimli hasadını gerçekleştirdiğimiz buğday ile birlikte Karpuz, domates, biber, marul ekimi ve hasadını da başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Sahra çölü deyip geçmemek gerekiyor. İstendiğinde çölün tarlaya dönüşebildiğini herkese göstermiş olduk. Toprağa ve doğaya nasıl davranırsanız, o da sizlere aynı karşılığı mutlaka verir. Bizler, tarlamıza ektiğimiz ürünlere bir annenin yeni doğan bebeğine davrandığı gibi davrandık ve Cezayir'in kıymetli halkı için çok kaliteli bir üretimi gerçekleştirmeyi başardık. Daha fazla üretimle daha fazla istihdam hedefimizi önümüzdeki yıllarda gerçekleştirebileceğimize inanıyorum." dedi.

İnşaat sektöründe adından başarıyla söz ettiren Kızıltepeli İş İnsanı Kenan Kösen, böylelikte yurt dışında binlerce dönümlük arazide yaptığı başarılı üretimle de şimdiden tarihe geçmiş oldu.

Image descriptionImage description

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz