tatlidede

Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir, nerelidir? Kaç yaşında? Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hangi partide görevli, görevi ne, nasıl dolandırıldı?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir, aslen nerelidir? Ömer Faruk Gergerlioğlu ne yaptı? Ne dedi? Neden soruşturma açıldı? Vekiilliği neden alımıştı? 4 ay sonra tekrar milletvekili olan Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir, biyografisi...
  • 05.02.2022 12:45
Milletvekili  Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir, nerelidir? Kaç yaşında? Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hangi partide görevli, görevi ne, nasıl dolandırıldı?

SON DAKİKA! HDP'li Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesinin "hak ihlali" kararına ilişkin Başkanlık Tezkeresinin TBMM Genel Kurulunda okunmasının ardından, yeniden milletvekilliği vasfını kazandı.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU'NUN VEKİLLİĞİNİN ALINDIĞI SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, provokatif sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma süreci sonunda Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onamıştı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu Aslen Nerelidir?

Ömer Faruk Gergerlioğlu aslen Şanlıurfalı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. Dönem HDP Kocaeli Milletvekilidir. 2 Kasım 1965 tarihinde  Isparta’nın  Karaağaç ilçesinde doğdu. Baba adı Muhittin, anne adı Nebihe. Aslen Şanlıurfalıdır. İlk ve orta öğrenimimi Bursa’da tamamladı. Bursa İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Kimdir, nerelidir detaylı bilgi son gelişmelerin hemen altında yer almaktadır.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU NE DEDİ? NE YAPT? NE DEDİ SORUŞTURMA AÇILDI?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da “PKK elindeki esir askerlerin yakınları 2,5 sene önce bana başvurmuştu. Sağ salim dönüşleri için yardım istemişlerdi. Bir barış ortamı olsa belki o insanlar hayatta olurdu. Barış, hayat için her şeyi yapardım ama devlet yetkilileri böyle bir şeyi hiç düşünmedi, adım atmadı” demişti.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU KİMDİR? NERELİDİR?

Ömer Faruk Gergerlioğlu Isparta 1965 doğumludur.

Ömer Faruk Gergerlioğlu Aslen Urfalı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. Dönem HDP Kocaeli Milletvekilidir.

Tıp doktoru, gazeteci yazar, STK yöneticisi, 27. Dönem Kocaeli Milletvekili. MAZLUMDER genel başkanlarından. 2 Kasım 1965 tarihinde  Isparta’nın  Karaağaç ilçesinde doğdu. Baba adı Muhittin, anne adı Nebihe. Aslen Şanlıurfalıdır. İlk ve orta öğrenimimi Bursa’da tamamladı. Bursa İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.

Eğitimini tamamladıktan sonra Iğdır Tecirli Sağlık Ocağı, Bursa Orhaneli Devlet Hastanesinde çalıştı. 1995 yılında TUS sınavını kazanarak uzmanlık eğitimine  başladı. 2000 yılında Süreyyapaşa Göğüs Hastanesindeki görevini bitirerek Göğüs  Hastalıkları ve Tüberküloz uzmanı oldu. 2000 yılından itibaren İzmit  SEKA Devlet Hastanesinde Uzman  Dr. olarak görev yaptu. Göğüs hastalıkları ile ilgili birçok çalışmaya ve toplantıya  katıldı.

Dr. Gergerlioğlu, 2003 yılında  MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanlığını üstlendi. Derneğin yerel bir şubesi olarak; yaşam hakkı, düşünce özgürlüğü, kadın  hakları, işçi hakları  ile ilgili birçok imza kampanyası ve bilimsel raporlama çalışması yaparak Meclis’teki  ilgili   komisyonlara  iletti.

"Başörtüsüne Özgürlük" temalı haftalık basın açıklamalarının başlatıcısı ve yıllarca devam ettireni oldu. 2007 yılına kadar Kocaeli Şube Başkanlığı görevini yürüttükten sonra  MAZLUMDER Genel  Başkanlığı görevine Genel Kurulun oybirliği kararı ile getirildi.

Bu görevde iken, antidemokratik birçok yasa ve uygulamaya karşı sivil tepki, hukuki girişim ve  açıklamalarda  bulundu. Darbeci askerlerin yargılanması ile ilgili yasa değişikliği teklifleri hazırlayarak ilgili birimlere sundu. Hukuki birçok girişimle demokrasiyi engellemeye çalışan kişi ve kuruluşlara karşı suç duyuruları ile hukuki mücadele sürecini başlattı ve takibini yaptı.

Çeşitli medya kuruluşlarına bir kurum  temsilcisi olarak açıklamalar yaptı. Dünya ve Türkiye insan hakları raporları hazırlayan bir ekibin başında bulunarak, hazırladıkları raporlarla ilgili yurtiçi ve yabancı büyükelçilik yetkilileri ile görüşmeler yaptı. Yurt içi ve yurt dışında insan hakları konulu  birçok etkinlik, konferans, panel ve sempozyumlara katıldı. İnsan hakları alanında imza kampanyaları başlatılmasına önayak oldu. “Türkiye’de dini ve etnik ayrımcılık” konulu bir  saha çalışmasının başkanlığını yaptı. 2009 yılında yapılan kongrede genel başkanlık görevinde kalması yönündeki ısrara rağmen, kendi isteğiyle Genel Başkanlık görevinden  ayrıldı.

Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2013'te farklı sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşan Kocaeli Barış Platformunun sözcüsüdür. Uzun yıllardan beri dünya ve Türkiye siyasetini yakından takip ediyor. 2007 yılından beri çeşitli yerel gazetelerde ve internet sitelerinde Türkiye ve  Dünya siyasetine dair haftalık köşe yazıları yayımlanıyor.

Daha önce yayınladığı bir mesaj yüzünden açığa alınan Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu 6 Ocak 2017'de 679. KHK ile devlet memurluğu görevinden ihraç edildi.

Dr. Gergerlioğlu, halen okul öncesi eğitim veren bir  kurumun kurucusu olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Akıl Oyunları Akademisi isimli, çocuklarda düşünme becerilerini  çeşitli zekâ fonksiyonları üzerinden geliştiren bir  eğitim sisteminin Kocaeli temsilcisidir. 

2017 Mart ayında kurulan ‘Hak ve Adalet Platformu’nun sözcüsü oldu. OHAL ve KHK’ların hukuki, siyasi, toplumsal etkilerini bireysel ve kolektif çalışmalarda inceleyen çalışmalara yoğunlaştı.

Kocaeli Milletvekili

Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde HDP’den 27. Dönem Kocaeli Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesidir.

Orta derecede İngilizce ve az derecede Arapça bilen Dr. Gergerlioğlu, evli ve biri kız, ikisi erkek 3 çocuk babasıdır. 

Ömer Faruk Gergerlioğlu doğum tarihi : 2 Kasım 1965

Ömer Faruk Gergerlioğlu kaç yaşında : 55 yaşında

Ömer Faruk Gergerlioğlu mesleği ne : Yazar, Gazeteci, Siyasetçi

Ömer Faruk Gergerlioğlu nereli : Isparta

HDP'Lİ GERGERLİOĞLU'NA VERİLEN HAPİS CEZASI ONANDI

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapma" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı. Kesin hüküm kararının, TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla, Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşecek. Gergerlioğlu, “Beni zulmedenler seçmedi ki milletvekilliğim bitsin” dedi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

Gergerlioğlu hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı Yargıtay tarafından TBMM'ye bildirilecek. Kesin hüküm kararının, TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla, Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşecek.

Anayasa'nın 84. maddesinin ikinci fıkrası "Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmünü içeriyor. Kesin hüküm kararının önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

Gergerlioğlu, Yargıtay'ın onama kararına karşı ilk değerlendirmesini twitter hesabı üzerinden yaptı. Gergerlioğlu, “Beni zulmedenler seçmedi ki milletvekilliğim bitsin. Seçilmeden önce de bu milletin her sorunu için vardım. Beni milletin zulme uğrayan tüm fertleri seçti, herkes için milletvekili oldum. Milletinvekilliği uyduruk siyasi kararlarla düşmez ki! İnsan hakları kazanacak” dedi.

AA'nın haberine göre; Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de "PKK/KCK propagandası yapmak" suçundan hapse mahkum edildi.

Mahkeme kararının, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulunmasının ardından temyiz üzerine dosya Yargıtay'a geldi.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu'na verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

Dairenin gerekçesinde, sanık hakkında milletvekili seçilmeden önce soruşturmanın başlatıldığı, kovuşturmaya devam edilerek, hüküm kurulduğu hatırlatıldı.

Yasama dokunulmazlığı ile milletvekillerinin keyfi ve asılsız ceza kovuşturmaları ve tutuklamalardan korunmasının sağlandığı belirtilen gerekçede, hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılması yasağına ise Anayasa'nın 14, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de 17. maddesinde yer verildiği aktarıldı.

Gerekçede, Anayasa Mahkemesinin 2008'deki kararında, demokratik yaşam için doğrudan açık ve yakın tehlike oluşturan düşünce açıklamalarının Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında "kötüye" kullanma olarak değerlendirilebileceği sonucuna varıldığı ifade edildi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin yerleşik içtihatlarında da terör örgütü propagandası suçunun Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında hakkın kötüye kullanımı olduğuna işaret edilen gerekçede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin de benzer kararlarına yer verildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

"Sanığın, 20 Ağustos 2016 tarihli paylaşımında, örgüt mensuplarının silahlı fotoğrafının görsel olarak kullandığı, örgütün cebir ve şiddet içeren eylemlerini meşru gösteren ve teşvik eden ifadeler içerdiği anlaşılmıştır. Sanığın, PKK silahlı terör örgütünce yayımlanan bir açıklamanın yer aldığı habere link vermesi, böylece açıklamanın sahiplenilmesi, PKK'nın meşru gösterilmeye çalışılması şeklindeki eyleminin bağlamı ve mahiyeti itibarıyla örgütün siyasi veya sosyal etkinliğini artırmak, sesinin kitlelere duyurulmasını sağlamak, örgütün başa çıkılması imkansız bir güç olduğu ve amacına ulaşabileceği kanaatini toplum üzerinde oluşturmak, halkın örgüte sempatisini artırmak ve aktif desteğini sağlamak amacı taşıdığı belirlenmiştir. Bu hususlar nazara alındığında sanığın savunmasına itibar edilmeyip cezalandırılmasına karar verilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir."

Gerekçede ayrıca yargılama sürecindeki işlemlerin kanuna uygun yapıldığı, hükme esas alınan delillerin hukuka uygun elde edildiği, eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve kanundaki suç tipine uyduğu belirtildi.

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞECEK

Sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek hakkında hapis cezası verilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği, hakkındaki karar TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla düşecek. HDP'nin verdiği bilgiye göre Gergerlioğlu hakkındaki karar Mecliste bugün saat 15.00'te okunacak.

Gergerlioğlu hakkında milletvekili seçilmeden önce yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası kararı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı ve dosya Meclise gönderildi. "PKK/KCK propagandası" yapma suçlaması yöneltilen Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesi sonrasında 1 yıl 10 ay cezaevinde kalacak.

Gergerlioğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada hakkında devam eden yargılama sürecinin hızlandırıldığını, birçok dosya beklerken kendi cezasının onandığını, oysa Yargıtay'da oy çoğunluğu ile alınan karara 16 sayfalık bir itirazın olduğunu aktardı ve "Çözüm sürecinde benim dediklerimin 10 katı paylaşıldı. Önceden barıştan bahsettiğim için bana Kürtçü diyenler, çözüm sürecinde beni konuşmaya çağırıyordu. Akil İnsanlar heyeti ile yaptığımız çalışmalarda Kocaeli Valiliği bir dediğimizi iki etmiyordu" dedi.

Hakkındaki yargı kararının Meclis Genel Kurulunda okunmasıyla milletvekilliğinin düşürülmesi beklenen Gergerlioğlu, Genel Kurula katılacağını ve Meclisten ayrılmayacağını açıklamıştı.

ABD DIŞİŞLERİNDEN HDP VE GERGERLİOĞLU AÇIKLAMASI, TÜRKİYE'DEN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yayımladığı açıklamada, HDP'li milletvekili Ömer Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili, "17 Mart'ta milletvekili Ömer Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi gibi kaygı verici adımlar dahil Türkiye'deki olayları yakından takip ediyoruz" ifadesini kullandı.

HDP'nin kapatılmasına ilişkin süreci de yakından izlediklerini belirten Price, bu adımı "Türk seçmeninin iradesini haksız yere yok saymak" ve "Türk demokrasisinin altını oymak" olarak nitelendirdi.

Sözcü Price, "Türk hükümetine, Anayasa'da yer alan güvencelere ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine paralel olarak ifade özgürlüğüne saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

AB'DEN KINAMA

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve TBMM-AP Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Sergey Lagodinsky, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini ortak bir bildiriyle kınadı.

Milletvekilliğinin Düşürülmesi ve İptal Başvurusu

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. AYM önünde açıklama yapan Gergerlioğlu, "Burası son durak. Mahkemeden adalet bekliyorum" ifadelerine yer verdi.

Neden Düşürüldü?

HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, provokatif sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma süreci sonunda Yargıtay 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

Gergerlioğlu hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı Yargıtay tarafından TBMM'ye bildirilecek. Kesin hüküm kararının, TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla, Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşecek.

Anayasa'nın 84. maddesinin ikinci fıkrası "Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmünü içeriyor. Kesin hüküm kararının önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

Yorumlar

Image
ABDULLAH
31.03.2021 / 13:52

son durumu marksist leninist örgüt sözcülüğü ve savunuculuğu

Image
Sercan
21.03.2021 / 20:51

Öyle bir dönemdeyiz ki at izi it izine karıştı.

Image
Yavuz Selim
21.03.2021 / 16:04

Çok beğendiğim ve doğruluğuna defalarca şahit olduğum bir destur var: "Senden yana görünüp, sana düşmanından davet getiren elçi, bil ki yanındaki haindir."

Image
Ankaralı Yusuf
18.03.2021 / 00:38

Dr. Gergerlioğlu, 2003 yılında MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanlığını üstlendi. Derneğin yerel bir şubesi olarak; yaşam hakkı, düşünce özgürlüğü, kadın hakları, işçi hakları ile ilgili birçok imza kampanyası ve bilimsel raporlama çalışması yaparak Meclis’teki ilgili komisyonlara iletti.<br><br><br> <br>"Başörtüsüne Özgürlük" temalı haftalık basın açıklamalarının başlatıcısı ve yıllarca devam ettireni oldu. 2007 yılına kadar Kocaeli Şube Başkanlığı görevini yürüttükten sonra MAZLUMDER Genel Başkanlığı görevine Genel Kurulun oybirliği kararı ile getirildi. KİM NE DERSE DESİN, BU ADAMI BEN MÜSLÜMAN BİLİYORUM. SAKARYA'DAKİ YILLARCA SÜREN BAŞÖRTÜSÜ TOPLANTILARINDAN ŞİMDİ ÖZ GEÇMİŞİNİ AKİT GAZETESİNDE VE BURADA OKUYUNCA ANLADIM.

Yorum Yaz