Nusaybin'de 27 STK ve STÖ'den Ortak Açıklama
Nusaybin’de 27 STK ve STÖ ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan KESK sözcüsü Kadri Baysal; “Sivil Toplum Örgütleri ve Kurumları olarak, Barışçıl çözüm yolunun açılması için Hükümeti ve PKK'yi derhal çatışmalara son vermeye ve tahkim edilmiş bir ateşkes ilan etmeye çağırıyoruz.”
Barış Parkında yapılan açıklamaya HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli ve 27 STK ile STÖ'nün yöneticileri katıldı.
Açıklama öncesi iki gün önce gazetecilerin darp edilmesi kınamakla başlandı.
Daha sonra açıklama metnini okuyan KESK sözcüsü Baysal, yapılan tüm kamuoyu yoklamalarında demokratik çözüm süreci, büyük bir toplumsal destek gördüğünü bildirdi.
Bu süreçte, ekonomiden, sosyal ve siyasal hayata kadar toplumsal yaşamın tüm alanlarında büyük bir rahatlama yaşanmaya başlandığını belirten Baysal açıklamasını şöyle sürdürdü:
“En başta da insan ölümleri son buldu. Bu süreç Türkiye toplumlarının yaşadığı, Kürt sorunu başta olmak üzere bütün demokratikleşme sorunlarının çözümü için büyük bir fırsat yarattı. Çözüm sürecinin yarattığı çatışmasızlık ortamının devamı için bütün toplumsal kesimlerin verdiği destek şüphesiz ki en güçlü zemindi. Ancak, sorunun gerçek anlamda çözümü için gerekli olan yasal ve anayasal değişikliklerin yapılmaması ve zamana yayan politikalar, taraflar arasında güvene dayalı ilişkileri ve süreci zora sokmuş, ardından da halklarımızı yüksek gerilimli bir süreçle karşı karşıya bırakmıştır.
Dolmabahçe'de İmralı Heyeti ile hükümetin kamuoyuna açıkladığı mutabakat metninin, müzakere sürecine geçiş ve demokratik çözümün nihai sonuca ulaşması için tarihi bir adımdır. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı'nın Dolmabahçe mutabakatını tanımadığını belirten açıklaması ve Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit, çözüm sürecini resmen ve fiilen bitirme noktasına getirmiştir. Bu gergin atmosfer içerisinde yapılan 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını herkesin iyi okuması ve değerlendirmesi kanısındayız. 7 Haziran seçimlerinde halklarımızın sandıkta ortaya çıkardığı iradeye herkesin saygı göstermesi gerekir. Yeni bir seçimden henüz yeni çıkmışken yapılan erken seçim tartışmalarının ve oluşturulan gündemin geleceğimiz ve ülkemizin istikrarı açısından yeni sıkıntılar doğuracağına inanmaktayız.
Tüm Ortadoğu'nun ve insanlığın başına musallat olan barbar, tecavüzcü IŞİD çetesi, Türkiye ve Kürdistan için açık bir tehdit halini almıştır. Bütün bu gerçekliklere rağmen, hükümetin ve devletin politikalarının hala yanlışta ısrar etmek olduğu gerçeği halklarımızı 90'lı yılların o ürperten sürecine geri götürmek olduğundan derin endişe duymaktayız. Üstelik bütün bunlar, henüz yeni bir seçimden çıkmışken ve yeni bir hükümet kurma çalışmaları sürüyorken, halklarımızın kaderini belirleyecek kararlardan, özellikle de savaş kararlarından kaçınması gereken geçici bir hükümet tarafından yönetiliyorken yeni bir savaş ortamına sürüklenmemiz kabul edilemezdir. Savaşın hiç kimseye kazandırmayacağı, yaşanacak büyük acı ve bedellerden sonra tekrar bitirdiğimiz noktaya geri döneceğimiz geçmiş deneyimlerden de anlaşılmaktadır.
Bu nedenle bütün sorunlarımızı müzakere ederek çözmek dışında bir şansımızın olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Sivil Toplum Örgütleri ve Kurumları olarak, Barışçıl çözüm yolunun açılması için Hükümeti ve PKK'yi derhal çatışmalara son vermeye ve tahkim edilmiş bir ateşkes ilan etmeye çağırıyoruz. Bu nedenle Dolmabahçe sürecine yeniden dönmek, Sayın Öcalan'la kesilen diyalog sürecini müzakereye evirterek yeniden başlatmak ve ülkemizi kan gölüne ve her açıdan büyük belirsizliklere ve uçurumlara sürükleyecek yeni bir kaos ortamından kurtarmak için bütün tarafları, sağduyuya davet ediyoruz. Hiçbir gerekçe, yapılan saldırıları ve savaşa desteği haklı gösteremez.
Birlikte ve eşitlik temelinde kardeşçe bir yaşamın kurulması için, Türkiye halkının barış tarafında inisiyatif geliştirmesi her zamankinden daha önemli bir tutum olacaktır. IŞİD barbarlarının katliamlarında da gördük ki Kürt sorunu artık sadece bir halkın sorunu olmaktan çıkmış, demokrasi, vicdan, ahlak ve insanlık sorunu olmuştur.
Bunun için biz Nusaybin’deki 27 Sivil Toplum Örgütleri ve Kurumları olarak; bütün insanlığı Ortadoğuda Kürt halkına karşı başlatılan, sonu büyük yıkımlar olacak yeni bir savaşa karşı durmaya, Türkiye sınırları içerisindeki halkların eşit, özgür ve demokratik bir yaşamın örülmesi için, bütün duyarlı kurumlarımızı ve halklarımızı seslerini yükseltmeye ve barışı haykırmaya çağırıyoruz.”
Baysal açıklamadan sonra, çatışma ortamı duruncaya kadar bugünden başlamak üzere her akşam tencere-tava ve düdük eylemi yapacaklarını bildirdi.
- Açıklamaya destek veren STK ve STÖ’ler şöyle:
Seyit Der, Kurdi Der, Meya Der, Helex Der, Kuyumcular Derneği, Muhtarlar Derneği, Berberler Derneği, Mezopotamya Hukukçular Derneği, Barış Anneleri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Şoförler Odası, Eczacılar Odası Nusaybin Temsilciliği, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kooperatifi, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, 9 Nolu Nusaybin-Kızıltepe Minibüsçüler Kooperatifi, 10 Nolu Nusaybin- Mardin Minibüsçüler Kooperatifi, 69 Nolu Okul Servisleri Nur Kooperatifi, Şehir içi Minibüs Kooperatifi, Genel İş, Eğitim Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası), Ses(Sağlık Emekçileri Sendikası), Tüm bel Sen(Tüm Belediye Çalışanları Sendikası), Tarım Orkam Sen(Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası), Yapı yol Sen(Tapu, Kadastro ve Karayolları Çalışanları Sendikası), Haber Sen( PTT ve Telekom Çalışanları Sendikası), Bes (Büro Emekçileri Sendikası), BTS(Birleşik Taşımacılık Sendikası)
Kaynak: Mardin Life
Yorumlar
2 yorumSİZLER KÜRT HALKINA BİR NEBZE HUZURU FAZLA GÖREN BÜTÜN SÖZ EYLEM VE DARANIŞLARI İLE SADECE FİTNE FESAT KAVGA NEFRET HAKARET TEHDİR ŞANTAJ YAKMA YIKMA CİNAYET KATLİAM OLAN HDPKK VE BİLEŞENLERİN YAPTIKLARI BU YALNIŞLARI DİLE GETİRMEDİĞİNİZ SÜRECE SÖZLERİNİZİZN BİR DEĞERİ YOKTUR. SİZLER GEÇEN YIL KURBAN BAYRAMINDA KÜÇÜK BİR MOĞOL İSTİLASINA BENZER BİR BARBARLIKLA KOBANİ BAHANESİ KÜRDİSTANI ATEŞE VERENLERE ŞEY DEDİNİZ Mİ?
Yalan söylüyorsunuz kürt halkına savaş falan açılmamış kürtleri esir alan örgütsel ve ideolojik çıkarı için kürtleri ve kürdistanı feda etmekten çekinmeyen kürtlerin ve türklerin başına bela olmuş (edilmiş) bir yapıya karşı mücadele ediyor. kürtler işinde ve gücündedir tabi siz rahat bırakırsanız.