tatlidede

Tehlikeli Madde Taşımacılığını Uzmanlara Bırakın!

Tehlikeli madde olarak sınıflandırılan ürünler, günümüzde birçok farklı sektör tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Özellikle son zamanlarda yaygın bir şekilde üretim veya çeşitli süreçlerin devamlılığı için gerekli olan tehlikeli maddeler, beraberinde güvenli taşımacılığı da zorunlu kılmaktadır. Lojistik firmaları tarafından yürütülen taşımacılık faaliyetleri ise oldukça dikkatli bir süreci kapsamaktadır.
  • 23.01.2023 13:24
Tehlikeli Madde Taşımacılığını Uzmanlara Bırakın!

Bu noktada yapılan en küçük bir dikkatsizlik ise yerini büyük facialara bırakabilmektedir. Aynı zamanda çevre kirliliği bakımından da son derece riskli olan tehlikeli madde taşımacılığının mutlaka uzman firmalar tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tehlikeli maddelerin farklı sektörlerde kullanılmasına bağlı olarak artan taşımacılık faaliyetleri, son derece dikkatli olunması gereken bir işlemden ibarettir. Dikkat edilmediği takdirde onarılamaz etkiler bırakabilen kazalara sebebiyet veren bu durum için yasalarla belirtilmiş çeşitli kurallar bulunmaktadır.

Tehlikeli maddelerin günümüzde taşınması birçok farklı yolla yapılabilmektedir. Büyük bir kısmının karayolu ile yapıldığıtehlikeli madde taşımacılığı, denizyolu, havayolu ve iç su yollarıyla gerçekleştirilebilmektedir. Tehlikeli maddelerin, son derece pratik ve güvenli bir şekilde taşınabilmesi amacıyla faaliyet gösteren firmaların tercih edilmesi bu süreçte büyük önem taşımaktadır. Kimyasal madde içeren ya da yüksek derecede yanıcı özelliğe sahip olan ürünlerin taşımacılığı, konu hakkında eğitimli ve tecrübeli firmalar tarafından yürütülmelidir. Şansa bırakılamayacak kadar riskli olan süreçte profesyonel yardım alınmalı ve hiçbir şekilde yasa dışı yollarla bu işlem gerçekleştirilmemelidir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?

Tehlikeli madde taşımacılığı, yanıcı, patlayıcı veya kimyasal reaksiyonlara girebilen çeşitli ürünlerin yetkilendirilmiş lojistik firmaları tarafından bir yerden başka yere taşınması anlamına gelmektedir. Tehlike sınıfına dahil olan maddelerin taşımacılığının yapıldığı bu süreçte temel amaç, olabilecek olan kaza ihtimallerini en aza düşürmek ve çevre kirliliğinin önüne geçebilmektedir. Günümüzde teknolojinin son hızla gelişmesi ile beraber tehlikeli madde taşımacılığı konusunda da birçok alternatif gelişmiş durumdadır. Yurt içi ya da yurt dışı şekilde gerçekleştirilebilen taşımacılıklar, önceden belirlenmiş kurallar ve yasalar dahilinde yapılmaktadır.

Kendi yapısından ya da farklı bir nesne ile etkileşime girmesinden dolayı çevreye, insanlara ve mallara zarar verebilme ihtimali bulunan tüm ürünlere tehlikeli madde adı verilmektedir. Kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılabilen bu maddelerin her biri için ayrı bir sınıf numarası bulunmaktadır. Aynı zamanda her tehlikeli maddenin kendine ait bir kimlik numarası vardır. UN numarası olarak bilinen bu kodlar, taşımacılık sırasında mutlaka belirtilmesi gereken detaylar arasında yer almaktadır.

Tehlikeli madde taşımacılığı, sahip olduğu risk ve sorumluluklar dahilinde lojistik sektörünün en zor alanlarından biri konumunda yer almaktadır. Birçok riskin alındığı taşımacılıklar sırasında çevresel faktörlerin güvenliği ön planda tutularak süreç sorunsuz bir şekilde tamamlanmaktadır. Türkiye, özellikle bulunduğu konum itibariyle dünya çapındaki yatırımların odağında yer alırken, karayolu taşımacılığında önemli bir güzergaha sahip olmaktadır. Bu kapsamda ise Ortadoğu’dan Avrupa’ya gidecek olan tehlikeli madde taşımacılığında Türkiye güzergahı kullanılmaktadır. Tehlikeli madde taşımacılığı için firma seçimi sırasında mutlaka alanında uzman ve yetkin şirketlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Tehlikeli madde taşımacılığı belgesi olmayan, profesyonellikten uzak firmalar bu süreçte iyi analiz edilmelidir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Hangi Alanlarda Yapılır?

Tehlikeli madde taşımacılığı, sadece bir veya birkaç değil birbirinden farklı alanda aktif olarak yapılabilmektedir. Bu durumda taşınacak olan maddenin tehlikeli olup olmadığı önem taşımaktadır. Bir maddenin tehlikeli olup olmadığı önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde değerlendirilmektedir.

Tehlikeli madde taşımacılığı kapsamına dahil edilen ürünler aşağıdaki gibidir;

  • Patlayıcı özelliğe sahip olan maddeler,
  • Sıkıştırılmış ya da sıvı hale getirilmiş gazlar,
  • Yanma özelliği taşıyan sıvılar,
  • Yanıcı özelliğe sahip olan katılar,
  • Dışarıdan müdahale olmaksızın tepkimeye girebilen patlayıcılar,
  • Kendi kendine yanabilme ihtimali bulunan maddeler,
  • Organik peroksitler,
  • Zehirleme ihtimali bulunan maddeler,
  • Radyoaktif maddeler.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Neden Uzmanlar Tarafından Yapılmalıdır?

Tehlikeli madde taşımacılığı, mutlaka uzmanlar tarafından yapılması gereken bir süreci içermektedir. Güvenlik düzeyi bakımından en sıkı önlemlerin alınması gerektiği tehlikeli madde taşımacılığının uzmanlar tarafından yapılmaması durumunda ortaya büyük faciaların çıkabilmesi muhtemeldir. Başta şoför olmak üzere diğer insanların ve aynı zamanda çevrenin güvenliğinin riske atılmaması gerektiği bir sektör olan tehlikeli madde taşımacılığı için birçok gereksinime ihtiyaç duyulmaktadır. Bu süreci güvenli bir şekilde gerçekleştirebilecek olan kişi veya firmaların bazı belgelere sahip olması gerekmektedir. Bu belgeler arasında ise;

  • MSDS olarak bilinen Malzeme Güvenlik Bilgi Formu
  • Tehlikeli Mal Talep Belgesi
  • Tehlikeli Mal Beyanı
  • Nakliye Acil Durum Kartı

Tehlikeli maddelerin güvenli bir şekilde taşınabilmesi için firmaların Dangerous GoodsRegulations (DGR) sertifikasına sahip olması gerekmektedir. Bu sertifika IATA tarafından verilmekte olup, belirli şartların karşılanması durumunda alınabilmektedir. Gereken şartların karşılanmaması durumunda bu maddelerin taşınmasının yasak olduğu kanunlarla belirtilmiştir. Taşıma sırasında bulundurulması gereken belgeler, yükün yurtiçi veya yurt dışına taşınmasına göre farklılık göstermektedir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığının Uzmanı: TET Global

Çok yüksek risk içeren tehlikeli madde taşımacılığı hizmetini uzman personelleri ve donanımlı araçları ile gerçekleştiren TGLTET Global, yurt içi ve yurt dışındaki tüm sevkiyatlarda gerekli güvenliği sağlamaktadır. Geniş araç filosuna sahip olan TET Global, deneyimli ekibi sayesinde tehlikeli sınıfında yer alan tüm maddelerin sevkiyatını başarı ile gerçekleştirmektedir. Gerekli belge ve izinleri sağlayarak üst düzey güvenlik standartlarını karşılayan TET Global, tehlikeli madde taşımacılığı sırasında oluşabilecek riskleri minimum seviyeye indirmektedir.

TET Global Lojistik’in diğer hizmetleri:

  • Kimyasal Madde Taşımacılığı
  • Gıda Ürünleri Taşımacılığı
  • Kimyasal Tanker Yıkama
  • Intermodal Taşımacılık
  • Tank Konteyner Acenteliği
  • Tank Konteyner Depolama
  • Bilişim Hizmetleri

Tehlikeli madde taşımacılığı sırasında risk faktörlerini minimum seviyeye indirmek, maddi kayıpları azaltmak ve işi uzmanına bırakmak için TET Global’i tercih edin!

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz