diorex
Dedas

Duygular ya da Ruh Halleri - René Descartes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Duygular ya da Ruh Halleri kimin eseri? Duygular ya da Ruh Halleri kitabının yazarı kimdir? Duygular ya da Ruh Halleri konusu ve anafikri nedir? Duygular ya da Ruh Halleri kitabı ne anlatıyor? Duygular ya da Ruh Halleri PDF indirme linki var mı? Duygular ya da Ruh Halleri kitabının yazarı René Descartes kimdir? İşte Duygular ya da Ruh Halleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 23.05.2022 23:00
Duygular ya da Ruh Halleri - René Descartes Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: René Descartes

Çevirmen: Çiğdem Dürüşken

Orijinal Adı: Passiones sive Affectus Animae (Les passions de l'ame) & Veritas

Yayın Evi: Alfa Yayıncılık

İSBN: 9786051069838

Sayfa Sayısı: 360

Duygular ya da Ruh Halleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İlk defa Latinceden Türkçeye çevrilen Duygular ya da Ruh Halleri, Descartes'ın Utretch Üniversitesi'nden tıp profesörü Henricus Regius ve Prenses Elisabeth'le mektuplaşmaları sırasında şekillenmiş, Prenses Elisabeth'in meraklı soru ve sorgulamalarıyla gitgide genişleyerek kapsamlı bir çalışmaya dönüşmüş ve kaleme aldığı son eseri olarak düşünce tarihinde ayrıcalıklı bir yer edinmiştir. İnsanın iç dünyasının mantık örgüsü içinde madde madde çözümlendiği, tecrübenin de işe katılarak tek tek tanımlandığı, deyim yerindeyse insanın duygu dünyasının bir haritasının çıkarıldığı bu eser, beden-ruh ikilemi ve insan psikolojisi konularında çağdaş felsefenin adeta başvuru kaynağı olmuş, başta Spinoza olmak üzere pek çok çağdaş filozofa yepyeni tartışmaların kapısını aralamıştır.

(Tanıtım Bülteninden)

Duygular ya da Ruh Halleri Alıntıları - Sözleri

  • "Öfkeyi arttıran his kibirdir."
  • Arzu, diger duygulara oranla kalp atısını artırdıkca artırıyor ve beynin daha fazla zerreyle dolmasına neden oluyor. Bu zerreler beyinden kaslara geciyor, tüm duyuları daha da keskinlestirip vücudun her yanını harekete geciriyor.
  • “Bu yaşamın iyiliği de kötülüğü de yalnızca duygularımıza bağlıdır.”
  • bu yaşamın iyiliği de kötülüğü de yalnızca duygularımıza baglıdır.
  • Bu yüzden duygularını en çok harekete geçirebilen kişiler, bu yaşamın tadına en çok varan kişilerdir. Ne var ki bunları doğru kullanmayı bilmiyorlarsa ve şans da onlardan yana değilse, en buruk, en acı deneyimleri yaşayacak kişiler de yine onlardır. İşte bu yüzden duygulara hâkim olmayı ve onları ustaca bertaraf etmeyi öğretmesi için bilgeliğe belki de en çok bu noktada ihtiyaç duyulur ki, duyguların neden olabilecekleri kötülüklere kolayca katlanılabilsin ve hepsinden Kâm alınabilsin.
  • iki duygu durumu iradeyi farklı sekillerde uyaracaktir, irade de bir o duyguya bir bu duyguya itaat edecegim derken ruhu kölelestirip sefilin sefili bir hale dönüstürecektir.
  • Hiç kuşku yok ki, en cesur ruhlara sahip insanlar, iradeleriyle duygularını doğal bir şekilde yenebilen ve o duyguların beraberinde gelen bedensel uyarımları bastırabilen insanlardır.
  • "Kötülük yapmak, aynı zamanda bir bakıma kötülüğe maruz kalmaktır. Bu yüzden bazı insanlar kızgınlıklarına acıma hissini, bazıları da alayı katar, artık kusur işlediklerine tanık oldukları insanlara besledikleri iyi ya da kötü niyetlerine göre. Zaten Demokritos'un gülmesi, Herakleitos'un ağlaması da aynı nedenden kaynaklanmış olmalı."
  • Çünkü hiç kuşku yok ki, en cesur ruhlara sahip insanlar, iradeleriyle Duygularını doğal bir şekilde yenebilen ve o duyguların beraberinde gelen bedensel uyarımları bastırabilen insanlardır. Ama bazıları da vardır ki, kendi güçlerini hiç deneyimlememişlerdir, çünkü iradelerinin kendi silahlarıyla dövüşmesine asla izin vermemişlerdir.
  • "Arzu, diğer duygulara oranla kalp atışını arttırdıkça arttırıyor ve beynin daha fazla zerreyle dolmasına neden oluyor. Bu zerreler beyinden kaslara geçiyor, tüm duyuları daha da keskinleştirip vücudun her yanını harekete geçiriyor."
  • "Çünkü hiç kuşku yok ki, en cesur ruhlara sahip insanlar, iradeleriyle duygularını doğal bir şekilde yenebilen ve o duyguların beraberinde bedensel uyarımları bastırabilen insanlardır."
  • Arada bir herşeyden elini eteğini çekmiyorsan özgür değilsin.
  • Keder, tedbirli olmaya ve kaygıya sebebiyet vererek, insanı bir anlamda sağduyuya çağırır; ama sevinç kendisine kapılanları tedbirsiz ve pervasız hale getirir.

Duygular ya da Ruh Halleri İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Arkadaşımın önerdiği sonra da dayanamayıp bana hediye aldığı kitap. Okumam uzun sürdü-benimle alakalı-. İlk defa Descartes’in bir kitabını okuyorum. İlk okumaya başladığım zamanlar hiçbir şey anlamıyordum. Ruh ve bedenin nasıl bağlantılı olduğu veya olmadığı, duyguların nasıl ortaya çıktığını, bilimsel terimlerle yani vücudumuzda bu duygular ve ruh halleri gerçekleşirken neler gerçekleştiğinden bahsetmiş. O yüzden karışık ve anlaması zor oldu. Kan oradan oraya geçiyor, karaciğer onu gönderiyor, kalp kanı pompalıyor falan bu gibi şeyleri okurken insanın aklında biraz zor canlanıyor. Zor da olsa nihayetinde ne demek istediğini anlıyorsunuz. Ayrıca maddeler şeklinde her şeyi açıklamış. Çok hoşuma gitti. Bu tarzda okumak daha kolay oluyor benim için. Bence kitap, duyguların sınıflanması ve dökümünden itibaren daha bir ilginç hal aldı. Duyguları içimizde nasıl meydana geldiğinden ve temelinden bahsetmiş. Bazı duygularla ilgili yaptığı tespitler çok mantıklıydı. Tabi okurken acaba gerçekten öfkelendiğimizde vücudumuzdaki zerreler bu şekilde mi hareket ediyor? diye düşünmedim değil. Doğruluk açısından söylüyorum. Hayret, sevgi, sevinç, nefret, öfke,erdem,tevazu, kibir, alicenaplık vb. bir sürü durum hakkında açıklamalar yazmış ve örnek vermiş. İnsanların duyguları tarafından değil ama duygularını iyi tanıyıp onları kontrol etmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Kontrol etmemiz için iyi bir bilinçte olmamız gerekiyor bence. Yoksa o an ne hissettiğimizin farkında olmayıp, hislerimize teslim oluyoruz. Hislerimizi kontrol etmenin daha iyi olacağını, hatta insanların bence bu şekilde mutlu olacağını inanıyorum. Ki bence kitapta bunu anlatıyor. İlginç ve güzel bir kitaptı. Alıntı paylaşılacak bir kitap değil bence çünkü her madde birbiriyle bağlantılı. Konu ile ilgisi yok belki, belki de vardır ama bizde 400 yıl önce yaşayan birinin böyle şeyler yazması ve bizim bunu okumamız olağanüstü birşey. (•dandelion wine•)

Çağdaş felsefenin başvuru kitabı olup başta Spinoza gibi filozofların tartışma konusunu oluşturan bu eser, Descartes'ın bir tıp profesörü ve İsveç Kraliçesi ile mektuplaşmaları sonucu oluşmuştur. Oldukça ilgili şekilde bu mektupları takip eden kraliçe Descartes'ı Stockholm'e davet etmiş, bu yolculuk Descartes'ın maalesef son yolculuğu olmuştur. Kendini birçok bilim dalında geliştiren ve yetkin hale getiren bu filozof, aynı zamanda analitik geometrinin de kurucusudur. Üç bölümden oluşan kitabın girişi çok ağır ilerliyor çünkü bu kısımda ayrıntılı tıbbi açıklamalarla bir girizgah yapılmış. Biraz ürküp bırakılırsa bu esere yazık olur, bence. Çünkü 2.kısımdan itibaren insan hayatında rol oynayan altı temel duygu irdeleniyor. Açıklamalar bilimsel olgulardan oluşuyor, açık ve anlaşılır. 3.kısımda bu temel duyguların bileşiminden oluşan diğer duygu durumlarına yer verilmiş. Son olarak, tüm duyguların temelinde iyi olduğu ve korkulması gerekenin bu duygular değil, bu duyguları kontrol edememek olduğuna değinilmiş. Ufuk açan, insanı kendi içine bakmaya iten sevdiğim kitaplardan biri oldu. (Egem)

~ Kitap 3 bölümden ve bölümler içinde kısaca açıklanan maddelerden oluşuyor. Bu anlamda okunması kolay gibi görünse de, çok fazla kelime tekrarı barındırması ve cümlelerin uzun uzun olması anlamı bulanıklaştırıyor. 6 temel duygu bulunduğunu ve diğer duygularımızın bunlardan türediğini belirtmiş. Duyguların ve ruhun bedenle ilişkisini açıklamış. Tabi benim anlatıdan beklentim duyguların daha soyut anlamı ve bilinçle ilişkisini anlamlandırabilmekti. Fakat genel olarak anlatılan, kanın damarlar içindeki hareketlerinin duygularımızı nasıl oluşturduğuydu. Bunun yanısıra duyguların aslında birbirleri içlerine nasıl geçtiğini ve 6 temel duygudan türeyenlerin kendi içlerinde nasıl çeşitlendiğini net biçimde anlatmış. Başucunda bulundurulacak ve bir duygu durumuyla karşılaşıldığında kullanılabilecek bir kitap. ~ (gulsensulu)

Duygular ya da Ruh Halleri PDF indirme linki var mı?

René Descartes - Duygular ya da Ruh Halleri kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Duygular ya da Ruh Halleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı René Descartes Kimdir?

René Descartes (d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650) Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof. Batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en önemli düşünürlerinden biridir. Skolastik düşünceden sıyrılışın, bir başka deyişle Modern Felsefe'nin Descartes ile başladığı kabul edilir.

Descartes, 1628'den itibaren, 15 yıl süren geziler, savaşlar ve serüvenlerden sonra yerleştiği Hollanda'da, batı düşüncesini altüst eden bir felsefe sistemi kurdu.

Öğrendiğinin, gördüğünün, duyduğunun, inandığının hepsini birden büsbütün silerek, her şeyden kuşkulanmaya başladı. Yalnız tek bir şeyden emindi: düşüncenin varlığı. Buradan hareketle, evrenin açıklamasını yaptı.

Metot üzerine konuşmada hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün inceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve «sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir» diyerek, herkesin, uzman olmayanların bile anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır.

Descartes, zamanının bilginleriyle, hükümdarlarıyla ve soylularıyla ilişkiler kurmuştur. Ona hayran olan İsveç kraliçesi Cristina, Descartes'ı sarayına davet etti. Descartes, elli dört yaşında Stockholm'de öldü.

René Descartes Kitapları - Eserleri

  • Yöntem Üzerine Konuşma
  • Meditasyonlar
  • Ruhun Tutkuları
  • Felsefenin İlkeleri
  • Aklın Yönetimi İçin Kurallar
  • Ahlak Üzerine Mektuplar
  • Metafizik Üzerine Düşünceler
  • Duygular ya da Ruh Halleri
  • Tabiat Işığı ile Hakikati Arama
  • Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme
  • Söylem
  • Kurallar - Meditasyonlar
  • Hakikatin Araştırılması
  • Usul Hakkında Nutuk Metot Üzerine Konuşma
  • Söylem Kurallar Meditasyonlar
  • Selections From The Principles Of Philosophy
  • Felsefe İlkelerinden Seçimler

René Descartes Alıntıları - Sözleri

  • Duyular zaman zaman aldatır ve bizi bir kez bile aldatmış olanlara asla tamamen güvenmemek akıllıca olur. (Meditasyonlar)
  • ... her şeyden şüphe eden siz, kendinizden şüphe edemiyorsunuz, o halde siz kimsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
  • Örneğin bir üçgen düşündüğümde, üç açısının iki dik açıya eşit olabileceğini gayet iyi anlıyordum da, bunda beni şu dünyada bir üçgenin olabileceğine inandırabilecek bir yan göremiyordum. Ama dönüp de üstün varlıkla ilgili Fikrime baktığımda, tıpkı bir üçgen Fikrinin üçgenin açılarının iki dik açıya eşitliğini içermesi ya da bir küre fikrinin kürenin bütün parçalarının merkezden eşit mesafede olmasını içermesi gibi, varoluşun bu fikirde içkin olduğunu anında kavrıyordum, hem de çok daha açık bir şekilde. Demek ki Tanrı'nın, yani bu mükemmel varlığın varolduğu, en azından herhangi bir Geometrik ispat kadar kesindir. (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • Çünkü iyi bir zihne sahip olmak yetmez , önemli olan onu iyi kullanmaktır (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • "Aldatabilme her ne kadar bir kurnazlık ya da güç işareti gibi görünse de, aldatmayı istemek hiç kuşku yok ki aslında zayıflığı, kötücül olmayı gösterir. Belki de tek gerçek, dünyada kesin hiçbir şeyin olmadığıdır." (Meditasyonlar)
  • in order to seek truth, it is necessary once in the course of our life, to doubt, as far as possible, of all things. (Selections From The Principles Of Philosophy)
  • hiç kuşkusuz Tanrının bana bahşetmiş olduğundan daha büyük bir bilgi edinme kabiliyeti bahşetmesi gerektiğini kanıtlayacak hiçbir haklı gerekçem olamaz. (Meditasyonlar)
  • Kuşkusuz, kendinizi öğretime hiç vermediğiniz, filozofların kitaplarını da hiç karıştırmadığınız halde, bu kadar az bir emekle bilgin olmanız harika bir olay olacaktır. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • İnsanın kendinden çok başkalarına iyilik etmesi daha yüksek ve daha şerefli birşey olduğuna göre, buna en fazla eğilim gösterenler ve sahip oldukları nimetlerden en az söz edenler en yüksek ruhlardır. (Ahlak Üzerine Mektuplar)
  • "Elimden geldiğince mutlu yaşamayı bundan böyle elden bırakmayayım diye kendime, sizinle paylaşmak istediğim üç ya da dört kuraldan oluşan, geçici bir ahlak anlayışı geliştirdim. " (Söylem)
  • Belki de altın ve elmas niyetine aldıklarım sadece biraz bakır ve camdır. (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • "Yaşamda hangi yolu takip edeceğim?" (Meditasyonlar)
  • Hayatınızın devamlı bir uyku olmadığından, duyular vasıtasıyla öğrendiğiniz her şeyin, uyuduğunuz sıradaki gibi yanlış olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? (Hakikatin Araştırılması & Dünya ya da Işık Üzerine Deneme)
  • "Dünyada hem alimler hem cahiller bir batağa batmaktadırlar. Hiçbiri kendini kurtaramaz. Aralarında şu fark vardır ki: Alimler battıkları bataktan haberdardırlar. Bu nedenle insanın ilmi artıkça endişesi artar." (Yöntem Üzerine Konuşma)
  • Uyanık mıyım, yoksa uykuda mıyım ? (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • ''Her insan, bilgi yaşı denilen bir yaşa geldiğinde, o ana kadar düş gücüne yerleşmiş olan eksik düşünceleri enine boyuna zihninden söküp atmalı ve yeni baştan yenilerini oluşturmaya başlamalıdır.'' (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • Bizi bir defa aldatanlardan da sakınmakta yerden göğe kadar haklıyız. (Tabiat Işığı ile Hakikati Arama)
  • Böylece bir devlette var olabilecek en büyük nimet, orada gerçek filozofların bulunmasıdır. (Felsefenin İlkeleri)
  • ../insan hayatının özel şeylerde pek çok kez yanılgıya düşmeye yazgılı olduğunu ve nihayet tabiatımızın eksik ile yanlışlarını bilmemiz gerektiğini itiraf etmek zorundayız.. (Metafizik Üzerine Düşünceler)
  • Yanlışlarımızın ilk ve başlıca nedeni, çocukluğumuzda edindiğimiz ön yargılardır. (Felsefenin İlkeleri)

Yorum Yaz