Kitap Künyesi

Yazar: Sefa Kaplan

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9786050922714

Sayfa Sayısı: 473

--reklam--

Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Kelimeler, Albayım, bazı anlamlara gelmiyor."

Daha önce yayımladığımız Tanpınar biyografisi Geç Kalan Adam'dan sonra, Sefa Kaplan'dan yeni bir biyografi.

Kaplan, otuz yıldan uzun bir süre önce Oğuz Atay'ın (1934-1977) Tutunamayanlar'ının ilk cildini okuduğunda düştüğü şaşkınlığı ve o gün başlayan Oğuz Atay ilgisini kitaba dönüştürdü.

Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay, alışıldık yazar biyografilerinden çok farklı: Atay'ın tarzında, bilinç akışı ve iç monologlarla, kahramanları Olric ve Emekli Albay Hüsamettin Tambay'la söyleşerek kurulmuş bir metin. Üstelik, "Yaşayan, nefes alan, ıstırap çeken, haykıran bir belge bu."

Oğuz Atay'ın 80. yaşına çok özel bir armağan. (Tabii Oğuzcuğum Atay görse, sözünü esirgemez, "Canım insanlar, sonunda bana bunu da yaptınız" dedikten sonra eklerdi: "Bat dünya bat, bat da Şişli Camii'nin önünde piyango bileti sat!")

(Tanıtım Bülteninden)

--reklam--

Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay Alıntıları - Sözleri

  • "Biz çocuk kalmış bir milletiz. Annelerimiz büyümemize asla müsaade etmedi."
  • Halkı okumuşundan, okumuşu cahilinden beter bir memlekette nefes almakta direnmenin anlamı neydi hakikaten?
  • O yıllarda okullar, bugünküne benzer bir şekilde ya Atatürk ya Mustafa Kemal ya da Devrim adını taşıyordu.
  • Sahibi gereğinden fazla çok, ağlayanı ise bu kadar az bir memlekette, kaç çocuğun korkuyu beklerken veya ruhunda büyütürken çıkmaz sokaklarda savrulup gittiği bilinebilseydi eğer, belki de değişirdi bazı şeyler.
  • Boşanan insan, en az evli insan kadar, hatta ondan bir miktar daha fazla canı sıkılan bir yaratıktı Albayım.
  • "Yaşantılarımız gürültüye geldi, hiç değilse ölümümüz boşa gitmemiş olur. Belki heykelinizi bile dikerler efendimiz. Heykel istemem Olric, güvercinler heykeli yapılan büyük adamların kıymetini bilmiyor."
  • İçinde çırpındığı atmosfer zihnini nerelerden nerelere sürüklediyse artık, birdenbire dudaklarından, "Hayat her gün girilen bir imtihan olursa buna kimse dayanamaz" kelimeleri dökülüverdi. Şimdi orada mahzun gözlerle tedirginliğini gizlemeye çalışan eski sevgilisinin, daha sonra Tehlikeli Oyunlar'da kullanacağı bu cümleyi ilk kez ne zaman getirip önüne koyduğunu o kadar iyi hatırlıyordu ki, kirpiklerinin titremesini engelleyemedi.
  • Bu ülkede Olric, evlilikle ilgili beklentileri karşılanmayan kadınlar, hayranlık duygusuyla bağlandıkları oğullarını bir tür kobaya çevirmekten asla çekinmeyecekti.
  • İki satır bir şeyler okudun, üç kitabı yan yana getirdin, yedi yazar ismini bizden daha sık tekrarladın diye kendine kaloriferli apartman, bize linyit kömürü sobası muamelesi yapma!
  • Sait Faik'in, "Yazmasaydım çıldıracaktım" cümlesini [...]
  • Hiçbir şey seninle başlamadı şu yeryüzünde, hiçbir şey de seninle bitmeyecek.
  • Provası yok hayatın . Ne yeniden yaşamak mümkün nede yaşadıklarını silebilmek . Önemli olan ilk defa değil son defa sevebilmek .
  • Evlilik gibi sınırları hayli belirsiz iki kişilik bir ülke söz konusuysa eğer, beceriksizlik, her şeyi zorlaştırıyordu ne yazık ki.
  • Sadece, Rus olduğunu çok sonradan öğreneceği bir yazarın karşısında ne yapacağını bilmez bir şekilde yalnız kalacak ve bu çaresizliğin verdiği bezginlikle çırpınıp duracaktı. Her romanıyla biraz daha büyülendiği bu yazarın kitaplarının sonunu yahut ortasını tahmin etmek neredeyse imkansızdı. Neticede, bütün çabaları boşa gidiyor ve bu kitaplara uygun bir final bulamıyordu bir türlü. Aklına gelenler de, yeni bir hayal kırıklığı yaşamasına yol açıyordu zaten. "Şimdi seni yakaladım" dediği bütün durumlarda, yazarın farklı bir hamlesi ya da manevrası tahayyül bile etmediği değişik bir iklime sürüklüyordu bütün roman kahramanlarını. Bir kaç sayfa okuması, yanıldığını anlamasına yetip de artıyordu.

--reklam--

Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Oğuz Atay'ın hayatına değiniyor. Anlatımda diğer biyografilerden çok farklıdır. Çünkü bu kitap aslında bir belge niteliğindedir. (Fatos)

Oğuz atay...özellikle bu kitabı okuduğumda oğuz atayı kendi eserlerinde bile bu kadar tanıma fırsatım olmadığını fark ettim. Yazar oğuz atayı belgelerle ortaya koymuş. (Yagmur)

Nedendir bilmem ama çok merak ederek aldığım kitaplar genellikle beni hayal kırıklığına uğrattı, hayatımın kitabı dediğim kitaplar ise hep değişik tesadüfler sonucu karşıma çıktı. En çok istediğimiz şeyler en beklemediğimiz anlarda gelmez mi zaten? Oğuz Atay hayatımın yazarı okuduğum hiçbir kitap beni Oğuz Atay'ın kitapları kadar etkilemedi, hiçbir yazarı da onun kadar sevemedim. Ne zaman canım yansa hep Oğuz Atay'a sığındım.. 13 Aralık 2015 Oğuz Atay'ın ölüm yıldönümü soğuk bir Ankara akşamı ayrıca çok üzgünüm ama hiçbir Oğuz Atay kitabım yanımda değil. Dost kitabevine girip biraz Tutunamayanlar'ı karıştırmak istedim. Ama Oğuz Atay kitaplarının olduğu rafta bir süpriz ile karşılaştım. Sefa Kaplan- Geleceği Elinden Alınan Adam: Oğuz Atay. O an bütün hüznümün dağıldığını çocuklar gibi sevindiğimi hatta kitabı göğsüme bastırıp kasaya doğru koştuğumu hatırlıyorum. Oğuz Atay ile ilgili bir şeyler okumanın onu anlama yolunda bir adım daha atmış olmanın gururuyla bir solukta okudum bitirdim. Yazarın roman yazar gibi tarzını ayrınca beğendiğimi söylemeliyim. Selim, Hikmet, Hüsamettin Albay, Olric vs. hepsinin kitabın bir karakteriymiş gibi yer alması Oğuz Atay'ın kitaplarını yeniden okuyormuş gibi bir his uyandırdı ki bu uzun zamandır hasretini çektiğim bir şeydi. Uzun lafın kısası Oğuz Atay'ı seven onu daha iyi tanımak ve anlamak isteyen herkese tavsiyemdir. İyi okumalar.. (Homongolos)

--reklam--

Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay PDF indirme linki var mı?

--reklam--

Sefa Kaplan - Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Sefa Kaplan Kimdir?

Sefa Kaplan, 1 Şubat 1956’da Çorum’da doğdu. Çocukluğu ve yeniyetmeliği Samsun, Konya, Urfa ve Ankara’da geçti. Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nü son sınıfta bıraktı. Bir süre edebiyat ve Türkçe öğretmenliği yaptıktan sonra gazeteciliğe başladı. "Nokta" ve "Aktüel" dergilerinin de aralarında bulunduğu pek çok yayın organında görev yaptı. 1995-2000 yılları arasında Londra’da yaşadı. Halen "Hürriyet" gazetesinde çalışıyor.

--reklam--

Sefa Kaplan Kitapları - Eserleri

  • Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı
  • Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay
  • İntihar Şiirleri
  • Mecusi Şiirleri
  • Geç Kalan Adam
  • O Manşetler
  • Olaylar ve İnsanlar'ın Peşinde Bir Ömür
  • Açık ve Gizli Oturumlarda Lozan Tartışmaları
  • Oğuz Atay Sözlüğü
  • 99 Sayfada İstanbul Depremi
  • Recep Tayyip Erdoğan
  • Küçük Karşılaşmaları Katlanılır Kılma Sözlüğü
  • Şiirler
  • Derviş'in Siyaseti Siyasetin Derviş'i
  • Disconnectus Erectus (2+1)
  • Londra Şiirleri
  • Öyküler Seni Söyler
  • Sevda Sürgünleri
  • Gözleri Görmeyen İki Adam Cemil Meriç - Jorge Luis Borges
  • Mehmet Ağar
  • Ahmet Hamdi Tanpınar Sözlüğü
  • Susanlara Hiçbir Şey Sormayınız
  • Terörün Soldurduğu Yıllar
  • Tarih Tereddütten İbarettir
  • Batılı Gezginlerin Gözüyle İstanbul
  • Türk Yazarlarının Gözüyle Dünya Kentleri

--reklam--

Sefa Kaplan Alıntıları - Sözleri

  • Her on beş günün sonuna doğru hemen herkes birkaç defa matbaaya uğruyor,makinelerin uğultusunu kendi bedenlerinin dışında vurulan kalpleriymiş gibi dinliyor,mürekkep korkusuyla sarhoş oluyordu. (Geç Kalan Adam)
  • yaraya merhem olur mu, umudum yok gerçi ama bütün çalar saatleri yeniden kurmalıyım. (Mecusi Şiirleri)
  • Kapıda nikah şekerlerini tutan iki genç insanın simaları da hayli tanıdıktı üstelik Olric: Engin Ardıç ve Ayhan Aktar. (Oğuz Atay Sözlüğü)
  • acıdır anayurdu aşkın bir firâr kadar hırçın. (Şiirler)
  • Her şey hayvani bir intikam duygusuyla harcanır. Düşüncenin ince bedeninden denize serilmemiş bedenler. (İntihar Şiirleri)
  • Belki memleketin geniş ovalarında ve ovaları kadar güzel olan dağlarında hayal gücü zengin insanlar vardı da, hayal gücünün bir kabiliyet olarak edebiyata, sinemaya, televizyona, gazeteye, işlenen cinayetlere ve intiharlara yansıdığını söylemek zordu. (Sevda Sürgünleri)
  • muhteşem yalnızlığım herkesi korkutuyor (Şiirler)
  • Yaşlılık en büyük yalnızlıktır. (Gözleri Görmeyen İki Adam Cemil Meriç - Jorge Luis Borges)
  • Anlaşılmıyor sahiden de bazı şeyler yaşanmadan, yaşlanmadan. (Mecusi Şiirleri)
  • Altı çizili satırlar da, sayfa kenarına alınış notlar da hayati daha kolay kılmak yerine, daha karmaşık r hale getirmişti. (Gözleri Görmeyen İki Adam Cemil Meriç - Jorge Luis Borges)
  • gönlümün bukağısı gözlerindir gülüm (Şiirler)
  • Sadece, Rus olduğunu çok sonradan öğreneceği bir yazarın karşısında ne yapacağını bilmez bir şekilde yalnız kalacak ve bu çaresizliğin verdiği bezginlikle çırpınıp duracaktı. Her romanıyla biraz daha büyülendiği bu yazarın kitaplarının sonunu yahut ortasını tahmin etmek neredeyse imkansızdı. Neticede, bütün çabaları boşa gidiyor ve bu kitaplara uygun bir final bulamıyordu bir türlü. Aklına gelenler de, yeni bir hayal kırıklığı yaşamasına yol açıyordu zaten. "Şimdi seni yakaladım" dediği bütün durumlarda, yazarın farklı bir hamlesi ya da manevrası tahayyül bile etmediği değişik bir iklime sürüklüyordu bütün roman kahramanlarını. Bir kaç sayfa okuması, yanıldığını anlamasına yetip de artıyordu. (Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay)
  • Propagandaya kapılmak, Goebbels'in dediği gibi, kendi yerine düşünecek, meseleleri halledecek birini bulmanın rahatlığından ileri gelir. (Bir Bilim Adamının Serüveni - Celal Şengör Kitabı)
  • Resmetmeye çalıştığımız dünyadaki koyu renkler bazıları için açık, bazıları için gri, bazıları için de karanlık olabilir. (İntihar Şiirleri)
  • Sahibi gereğinden fazla çok, ağlayanı ise bu kadar az bir memlekette, kaç çocuğun korkuyu beklerken veya ruhunda büyütürken çıkmaz sokaklarda savrulup gittiği bilinebilseydi eğer, belki de değişirdi bazı şeyler. (Geleceği Elinden Alınan Adam - Oğuz Atay)
  • Eğer bir gazete ekonomik olarak zarar ediyorsa ve bu zararını baş­ka yerlerden kapatmaya çalışıyorsa, o gazete bağımsız değil­dir. Çünkü mecbursun bir yerden para bulmaya. Nereden pa­ra bulacaksın? Türkiye'de para nereden bulunur? En kötü ih­timal tefeciden bulunur, sonra bankalardan, devlet bankala­rından daha çok bulunur. Sen bu kredileri düşük faizle aldı­ğın zaman, bu durum seni o parayı aldığın yere bağımlı kılar. O yer neresidir? Elbette siyasi iktidardır. (Olaylar ve İnsanlar'ın Peşinde Bir Ömür)
  • Şurası da vardı ki, insan biraz da teneffüs ettiği coğrafya ve tarihin, bu iki unsurun teşekkülüyle bütün bir zihniyet dünyası mânâsına gelen iklimin eseriydi. (Geç Kalan Adam)
  • Fakat ne çıkar, can sıkıntısı esasen bir ihtiyaçtır ve içimizde her gün biraz daha büyüyen boşluğu doldurmak bakımından da hatta elzemdir. (Geç Kalan Adam)
  • Kurtardık hiç değilse Karanfilleri ezilmekten ayaklar altında. (Mecusi Şiirleri)
  • Oysa, çocuk canlı bir şeydi; ilgiye, sevgiye, şefkate, anlayışa ve iradeye muhtaçtı Olric. (Oğuz Atay Sözlüğü)