matesis
dedas

Isaac Newton ve Bilimsel Devrim - Gale E. Christianson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Isaac Newton ve Bilimsel Devrim kimin eseri? Isaac Newton ve Bilimsel Devrim kitabının yazarı kimdir? Isaac Newton ve Bilimsel Devrim konusu ve anafikri nedir? Isaac Newton ve Bilimsel Devrim kitabı ne anlatıyor? Isaac Newton ve Bilimsel Devrim PDF indirme linki var mı? Isaac Newton ve Bilimsel Devrim kitabının yazarı Gale E. Christianson kimdir? İşte Isaac Newton ve Bilimsel Devrim kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 29.05.2022 11:00
Isaac Newton ve Bilimsel Devrim - Gale E. Christianson Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Gale E. Christianson

Çevirmen: Zekeriya Aydın

Yayın Evi: Tübitak Yayınları

İSBN: 9789754033137

Sayfa Sayısı: 168

Isaac Newton ve Bilimsel Devrim Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Filozofça Oynamak"

Kralın ölümünü görmek için toplanmış binlerce kişi Whitehall sarayına çıkan tıklım tıklım Londra caddeleri boyunca kendilerin e yol açmaya çalışırken, saat ona doğru, trampet sesleri giderek yükseldi. Günlerden 30 Ocak 16497du. hava aşırı derecede soğuk, gökyüzü orada burada birkaç aydınlık leke dışında griydi...

(Kitabın İçinden)

Isaac Newton ve Bilimsel Devrim Alıntıları - Sözleri

  • Şanslı Newton, bilimin mutlu çocuğu. Onun için doğa, rahatça okuyabildiği açık bir kitaptı. Albert Einstein
  • Şanslı Newton, bilimin mutlu çocuğu. Onun için doğa, rahatça okuyabildiği açık bir kitaptı.
  • Newton, matematikle ilgili çok önemli ilk bilimsel bildirisini, üniversite kapılarını kapatmazdan kısa süre önce, Mayıs 1665'te Cambridge'de oluşturmuştu.Çok daha gelişmiş ikinci bilimsel denemesini Kasım'da Woolsthorpe'ta ve öteki üçüncü hararetli yıl 1666 sırasında tamamladı.Çalışması, onun "fluxions" ya da sabit değişim oranlarına konu olan nicelikler dediği devrimci bir yöntemi içeriyordu.1666 sonunda, 24. doğum günü yaklaşan Isaac Newton, dünyanın bilinen en ileri matematikçisi olmuştu. Fluxion'ları ya da bizim şimdi dediğimiz haliyle toplam hesabı (calculus) ile, niceliklerin ve hareketlerin, içinde, değişmez ya da sınırlı olmayıp, kaynaklandığı süreçte dalgalandığı hatta gözden yok olduğu problemleri çözebilen matematikçiydi. Newton bununla, uzayda düşmekte olan bir cismin ivmesindeki en küçük değişiklikleri belirleyebiliyor, dönen bir cismin doğru yayını hesaplayabiliyor ya da yerde yuvarlandıktan sonra durmaya yaklaşan bir topta yavaşlamanın tam oranını ölçebiliyordu. Özetle, calculus, hem verilen bir cismin hızındaki en küçük -ya da Newton'un kendi deyişiyle "sonsuz küçük"- değişikliklere ilişkin problemleri çözmek için hem de onun uzayda geçtiği yolu saptamak için en etkili araçtır.Doğa ile ilişkilerimizde en büyük doğruluğa ihtiyaç olduğunu fark ettiği için,kendi terimleriyle ,doğa ile uğraşan matematiksel bir yöntem oluşturarak tüm ötekileri aşmıştı.
  • Gerçekten büyük bilimsel zeka kendisini iki biçimde gösterir: birincisi özgün düşünce kapasitesinde; ikincisi, hem eski hem yeni bilginin büyük bir tasarım içinde onunla başa geçtiği, bir ilkenin öne çıkarılmasında.
  • 15 Mart Çarşamba günü, Newton, uzmanların yanıldıklarını bir kez daha kanıtladığı umutları yeşerterek toparlandı.Ama birkaç gün sonra 20 Mart sabahı birle iki arasında 84 yaşında ölünceye kadar bilinçsiz kalarak, komaya girdi.Şu sözleri söylediğinden bu yana çok geçmemişti, "Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum; ama kendime, büyük gerçek okyanusu bütün bilinmezliği ile önünde uzanırken deniz kıyısında sadece oynayan ve ara sıra bulunduğu daha pürüzsüz bir çakıl taşı ya da olağandan daha güzel bir deniz kabuğu ile oyalanan bir çocuk gibi görünüyorum." Gariptir, Newton'dan bu yana en büyük bilim adamı Einstein da kendisini çocukça sorular soran bir çocuk olarak resimlemişti:"Bir ışık ışınına binebilseydim dünya nasıl görünürdü?" Einstein, Sör Isaac Newton için şunları yazdı,"Şanslı Newton, bilimin mutlu çocuğu.Doğa onun için, harflerini çaba harcamadan okuyabildiği açık bir kitaptı."
  • ”Başkalarından daha uzağı görebildiysem, devlerin omuzların da durduğumdandır.”
  • Terk edilmiş çocuğun değişken bir ruh hali olduğu gibi, kin besliyor ve kendisine yanlış yapanlardan intikam almak için gerekirse yıllarca bekleyebileceğini söylüyordu.
  • Newton şanslı, bilimin mutlu çocuğu. Doğa onun için açık bir kitap gibiydi, kelimelerini hiç çaba harcamadan okuyabiliyordu.
  • Ben Platon’un arkadaşıyım, Aristoteles’in arkadaşıyım; fakat en iyi arkadaşım gerçek.

Isaac Newton ve Bilimsel Devrim İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Newton un hayatını, anılarını, yaptıklarını, hırsını vb anlatmıştır.Gelmiş geçmiş en önemli insanlardan biri olan Newton a gerçekten hayran kaldım.Bir insanın bu kadar büyük buluşlarda parmağı olmasının nedeni kendisinin de bahsettiği gibi durmak bilmeksizin çalışmasıdır.Astronomide aynalı merceklerden yıldızların haritalandırılmasına, yörüngelerine kadar birçok konuda çalışmıştır ve buluşlara ,keşiflere imza atmıştır.Yer çekimini incelemiştir.Simya alanında çok büyük uğraşlar vermiştir.Matematik literatürüne birçok mefhumu katmıştır.Oluşturduğu fizik yasaları neredeyse mühendisliğin temelidir diyebiliriz.Optikteki çalışmaları ışığın bileşenleri vb açıklayıp büyük dogmaları hallaç pamuğu gibi atmıştır.Ayrıca inanılmaz derecede hristiyan kültürüne bağlıydı ve dinsel bilgileri de gelişmişti.Kendisine çok da uzun bir ömür nasip olmuştur.Ömrü boyunca bilimle uğraşmış sonra hayata veda etmiştir. Newtonun sevmediğim özelliği ise aşırı hırsıydı.Bilim dünyasında tartışan 2 kişi görürseniz bu kişilerden birinin Newton olma ihtimali oldukça yüksektir.Bu tartışmalarda bazen haklı bazen haksızdı.Kendisi gibi icat ve keşiflerde bulunmak isteyenlerin gözlemlediğim kadarıyla tüm ihtiraslarını baltalamıştır.(Leibniz ,Flamsteed vs).Bunu yapma sebebi olarak kendini ön plana çıkarmasını görüyorum.Yani enaniyetini. Günlük hayatınıza tatbik edebileceğiniz bir dolu bilgi mevcuttur.Eser zaten biyografi mahiyetindedir.Rahatlıkla okunabilir. (Mantık Akademi)

Elma kafasına düşer ve Newton yerçekimini bulur. Öyle değil işte o işler arkadaşlar... Newton’un hayatı,babası,üvey babası,annesi,anneannesi... Türlü türlü yaşanmışlıklar ve her zaman olduğu gibi zorlu bir hayat... Bilime,aydınlanmaya,mücadeleye,kararlılığa inanan herkes okusun isterim. Okuyun ve bana bu kitabı önerene teşekkür ettiğim gibi siz de bana teşekkür edin :) Teşekkürler Nilgün Hocam. İyi okumalar. (Niyazi Genç)

İsaac Newton-Bilimsel Devrim ✔ İsaac Newton amaçsızca bir şeyler inşa eden küçük bir çocuk değil, fikirlerle ve mekanizmalarla oynayan biriydi. ✔ Newton "Belli Felsefi Sorular" başlığını verdiği bir bölümde ilk sayfanın en üstüne devrim niteliğinde bir cümle yazar: Ben Plato'nun arkadaşıyım , Aristo'nun arkadaşıyım ama en iyi arkadaşım gerçek. ✔ Doğayla olan işlerimizde mutlak kesinliğe olan ihtiyacı görmüş, doğayı kendi şartlarıyla ele alan bir matematiksel formül geliştirerek diğer herkesin önüne geçmiştir. ✔ Çözümü kendisine kanıtlamış olması tek başına yeterliydi, dünyanın geri kalanı onun için önemli değildi; en azından o zaman öyleydi. ✔ Dünya beni nasıl görüyor bilmiyoeum ama ben kendimi sadece deniz kenarında oynayan bir çocuk gibi görüyorum. Sıradan olanlara göre daha düzgün bir taş ya da daha güzel bir deniz kabuğu bulup oynarken, büyük gerçeklik okyanusu yanımda keşfedilmeden uzanıyor. Merhaba arkadaşlar değerli bilim insanı Newton'un bilinmeyen yönlerine ışık tutan güzel bi kitap olmuş. Yazarımız Newton'un çocukluk yıllarından itibaren nasıl bir karakteri olduğunu, yaşam tarzını,zaaflarını ve ailesini yaptığı araştırmalara dayanarak çok güzel yazmış. Bilimsel bi makale gibi değil de roman tarzında yazılması okuyucu için daha iyi. Newton'un hayatının genel olarak yaptığı araştırmalarla dolu olduğu hatta bu yüzden yemek yemeyi dahi unuttuğuna vurgu yapılmaış bir kaç bölümde. Bu araştırmalarını yaparken diğer bilim adamlarıyla çelişkileri yada benzerlikleri anlatılmış. Kitabın sonunda yapılan araştırmaların kaynakçalarına yer verilen bir bölüm olmasıda ayrıca iyi olmuş. Benim bir de ilgimi o dönemde de yaşan salgın ve yangın çekti. Belki günümüzde de yaşantımızı etkikeyen en büyük faktör olması açısından takıldım açıkçası. Bu salgında ölenlere bakış açısı ve salgın dönemini değerlendirmiş olması tam da ona yakışacak türde. Yazarımız hayatının büyük bir bölümünü Newton'un el yazılarını inceleyerek geçirmiştir. Çok keyif alarak okudum ve herkese tavsiyemdir. @martiyayinlari #isaacnewton (Kahvekokulukitaplar1)

Isaac Newton ve Bilimsel Devrim PDF indirme linki var mı?

Gale E. Christianson - Isaac Newton ve Bilimsel Devrim kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Isaac Newton ve Bilimsel Devrim PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gale E. Christianson Kimdir?

Iowa ve Nebraska'da büyüdü, 1964'te Iowa Üniversitesi'nden siyaset bilimi alanında lisans, 1966'da Northern Iowa Üniversitesi'nden sosyal bilimler alanında yüksek lisans ve 1971'de Carnegie Mellon Üniversitesi'nden tarih alanında bir DA aldı. 1971'de Indiana Eyalet Üniversitesi'nde fakülteye katıldı, 1979'da profesörlüğe yükseltildi, 1987 yılında Sanat ve Bilim Koleji'nin Seçkin Profesörü seçildi. 2003 yılında emekli oldu.

Uzmanlık alanı olan bilim tarihi konusunda çeşitli dersler verdi. Üniversitenin Araştırma Komitesi ve Genel Eğitim Konseyi dahil olmak üzere çeşitli üniversite ve meslek komitelerinde görev yaptı ve çok sayıda akademik yayın ve hibe ajansında eleştirmenlik yaptı. Indiana Eyaletinde Fakülte Senatosunda da aktif olarak görev yaptı.

Gale E. Christianson Kitapları - Eserleri

  • Isaac Newton ve Bilimsel Devrim

Gale E. Christianson Alıntıları - Sözleri

  • Şanslı Newton, bilimin mutlu çocuğu. Onun için doğa, rahatça okuyabildiği açık bir kitaptı. (Isaac Newton ve Bilimsel Devrim)
  • Gerçekten büyük bilimsel zeka kendisini iki biçimde gösterir: birincisi özgün düşünce kapasitesinde; ikincisi, hem eski hem yeni bilginin büyük bir tasarım içinde onunla başa geçtiği, bir ilkenin öne çıkarılmasında. (Isaac Newton ve Bilimsel Devrim)
  • Newton, matematikle ilgili çok önemli ilk bilimsel bildirisini, üniversite kapılarını kapatmazdan kısa süre önce, Mayıs 1665'te Cambridge'de oluşturmuştu.Çok daha gelişmiş ikinci bilimsel denemesini Kasım'da Woolsthorpe'ta ve öteki üçüncü hararetli yıl 1666 sırasında tamamladı.Çalışması, onun "fluxions" ya da sabit değişim oranlarına konu olan nicelikler dediği devrimci bir yöntemi içeriyordu.1666 sonunda, 24. doğum günü yaklaşan Isaac Newton, dünyanın bilinen en ileri matematikçisi olmuştu. Fluxion'ları ya da bizim şimdi dediğimiz haliyle toplam hesabı (calculus) ile, niceliklerin ve hareketlerin, içinde, değişmez ya da sınırlı olmayıp, kaynaklandığı süreçte dalgalandığı hatta gözden yok olduğu problemleri çözebilen matematikçiydi. Newton bununla, uzayda düşmekte olan bir cismin ivmesindeki en küçük değişiklikleri belirleyebiliyor, dönen bir cismin doğru yayını hesaplayabiliyor ya da yerde yuvarlandıktan sonra durmaya yaklaşan bir topta yavaşlamanın tam oranını ölçebiliyordu. Özetle, calculus, hem verilen bir cismin hızındaki en küçük -ya da Newton'un kendi deyişiyle "sonsuz küçük"- değişikliklere ilişkin problemleri çözmek için hem de onun uzayda geçtiği yolu saptamak için en etkili araçtır.Doğa ile ilişkilerimizde en büyük doğruluğa ihtiyaç olduğunu fark ettiği için,kendi terimleriyle ,doğa ile uğraşan matematiksel bir yöntem oluşturarak tüm ötekileri aşmıştı. (Isaac Newton ve Bilimsel Devrim)
  • 15 Mart Çarşamba günü, Newton, uzmanların yanıldıklarını bir kez daha kanıtladığı umutları yeşerterek toparlandı.Ama birkaç gün sonra 20 Mart sabahı birle iki arasında 84 yaşında ölünceye kadar bilinçsiz kalarak, komaya girdi.Şu sözleri söylediğinden bu yana çok geçmemişti, "Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum; ama kendime, büyük gerçek okyanusu bütün bilinmezliği ile önünde uzanırken deniz kıyısında sadece oynayan ve ara sıra bulunduğu daha pürüzsüz bir çakıl taşı ya da olağandan daha güzel bir deniz kabuğu ile oyalanan bir çocuk gibi görünüyorum." Gariptir, Newton'dan bu yana en büyük bilim adamı Einstein da kendisini çocukça sorular soran bir çocuk olarak resimlemişti:"Bir ışık ışınına binebilseydim dünya nasıl görünürdü?" Einstein, Sör Isaac Newton için şunları yazdı,"Şanslı Newton, bilimin mutlu çocuğu.Doğa onun için, harflerini çaba harcamadan okuyabildiği açık bir kitaptı." (Isaac Newton ve Bilimsel Devrim)
  • Ben Platon’un arkadaşıyım, Aristoteles’in arkadaşıyım; fakat en iyi arkadaşım gerçek. (Isaac Newton ve Bilimsel Devrim)
  • Newton şanslı, bilimin mutlu çocuğu. Doğa onun için açık bir kitap gibiydi, kelimelerini hiç çaba harcamadan okuyabiliyordu. (Isaac Newton ve Bilimsel Devrim)
  • Terk edilmiş çocuğun değişken bir ruh hali olduğu gibi, kin besliyor ve kendisine yanlış yapanlardan intikam almak için gerekirse yıllarca bekleyebileceğini söylüyordu. (Isaac Newton ve Bilimsel Devrim)
  • Şanslı Newton, bilimin mutlu çocuğu. Onun için doğa, rahatça okuyabildiği açık bir kitaptı. Albert Einstein (Isaac Newton ve Bilimsel Devrim)
  • ”Başkalarından daha uzağı görebildiysem, devlerin omuzların da durduğumdandır.” (Isaac Newton ve Bilimsel Devrim)

Yorum Yaz