matesis
dedas

12 Haziran Sonrası Yeni Anayasa Arayışı

12 Haziran Sonrası Yeni Anayasa Arayışı


“ Demokratik kurumların gelişiminde 3 büyük kilometre taşı bulunmaktadır.”
1-Oylama Yoluyla Kamusal Karara Katılma Hakkı
2-Temsil Etme Hakkı
3-Muhalefet Hakkı

Robert A. Dahl’ in özlü bir sözüdür. Yale üniversitesinin meşhur siyaset bilimcisi Robert A. DAHL işlevsel olarak ayırdığı demokratik kurumların bileşiminden bir demokrasi kuramı ortaya koymuştur.

 Günümüz Türkiye’si 12 Haziran sonrası  tıpkı yazımıza referans aldığımız ünlü siyaset bilimci gibi demokratik kurumsallaşma yolunda önemli gelişmelere tanık olacaktır. Bu tarih Türkiye’nin yeni   Anayasa sürecinde önemli görevleri yerine getirecek olan TBMM’nin halk tarafından teşkil olacağı Genel seçimlerin yapılacağı tarihtir. 12 haziran Tarih sayfalarını çevirdikçe birçok önemli olayın yaşandığı bir tarihtir. Bu tarih her ne kadar Anayasa Referandumunun (12 Eylül) tarihine denk gelmesi kadar ilgi çekici olmasa da anayasa ve özgürlük açısından önemli sayılacak bir tarihe denk gelmesi bakımından müphemdir.Tarih sayfasında 12 Haziran 1960, Geçici Anayasanın  açıklandığı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bütün hak ve yetkilerini, Geçici Anayasa gereğince Milli Birlik Komitesi'ne bıraktığı bir tarihtir. Belki de 12 Eylülle hesaplaşmanın ardından Yeni anayasa düsturu ile seçimlere gidecek olan Adalet ve Kalkınma partisi 12 haziran tarihi ile 1960 darbesi ile de hesaplaşma yoluna gidecektir. Ancak darbelere her fırsatta karşı duruşu ile seçmenin kalbine taht kurmuş olan Adalet ve Kalkınma Partisi birde Adnan MENDERES’ i her fırsatta sahiplenen  bu dillendirmeleri yapan bir siyasal örgüt Alpaslan TÜRKEŞ ’in küçük oğlunu hangi anlayışla listesine koymuştur.Hem Adnan MENDERES’ in izinden gidip hem de meşhur darbe subayının oğlunu nasıl listeye alır.Bazıları insan değişebilir kimse babasının siyaseti yüzünden yaftalanamaz diyebilir.Pek tabiî ki İvan Turganyev’in meşhur BABALAR VE OĞULLAR romanına da atıf yapılabilip değişimi savunabilir.Peki sizce ak parti Ahmet  Kutalmış TÜRKEŞ’i geleceği parlak genç biri olduğundan mı yoksa Türkeş soyadının bir temsilcisi olduğu için mi listesine koymuştur?.Babasının adı ile siyasette yer bulabildiğine göre Türkeş oyları tamamen hedef alınmıştır.Babalar ve oğullar değil seçmenler ve oylar yazımızın konusudur beklide ama bence bu Adnan  MENDERES’ in anısına hiç yakışmamıştır.Bu tercih tabiî ki  bu Başbakanın bir tasarrufudur ya demem o ki Seçim çok farklı bir noktaya gelmiştir.Artık siyasi anlayış değil Başkanlık Sistemine odaklanmış anayasa değişikliğine kilitlenmiş parlamento da birçok ezberi bozmuş yeni bir meclis 4 yıl boyunca bireysel ve genel hayatımızı etkileyecek bir çok karar kanuna imza atacaktır bekleyip göreceğiz hayırlısı olsun…..

Yukarıda değindiğim meşhur siyaset bilimci yazarımızın tam değindiği gibi;

1-Oylama Yoluyla Kamusal Karara Katılma Hakkı ( İktidar olması kaçınılmaz olan AK PARTİ)
2-Temsil Etme Hakkı (Bölge Halkının,Kürt kültürünün yaşamasına göre Kürtleri temsil gayesiyle BDP)
3-Muhalefet Hakkı(iktidarın eylemleri ve kararlarının çoğunluk menfaatini zedelememesi için mücadele edecek  yeni !  CHP ve MHP)
 İşte oluşacak MECLİS belki de DEMOKRASİNİN SACAYAĞINI HAZIRLAMAYA TEMSİL BAKIMINDAN MÜSAİT OLACAK.Bekleyip görelim….

Yorumlar

Image
ozan ertürk
10.06.2011 / 15:32

berke avukat beyin yazısı mükemel sen daha iyi yaza biliyorsan yazda toplumu aydınlat görelim toplumda sevgi saygı olmalı yoksa kıskanclık ukalalık toplumdaki kişiliğini gösterir.

Image
berke efendi
20.05.2011 / 16:38

Bence bir karın ağrın varki berke efendi yorumunu şahsileştirmizsin.Çok kafan çalışıyosa önce yazıya yorum yaparsın ama kesin kafan ona basmıyordur.Mesela avukat arasında değil yorumunu yazıya yap ayinesi iştir lafına bakılmaz derler ya seninki ayni hesap takma isimle sataşacağına yorum mesajı nasıl yapılır öğren...

Image
Nihat Nötral
04.05.2011 / 15:52

Yazınızda da belirttiğiniz üzere;sürekli seçim meydanlarında kendilerine seçim malzemesi olarak kullandıkları ve kendisinin ilke ve düşencelerini takip ettiklerini söyledikleri önemli siyaset adamlarından Aydın MENDERES'in anısına büyük bi haksızlık edildiğini düşünüyor ve size katılıyorum.<br> Şöyle ki ben 12 Haziran sonrası oluşacak yeni meclisin, yazınızın sonunda da parantez içinde belirttiğiniz ilk 3 maddesi gibi olursa demokrasiyi ayakta tutmak için Sac ayak olması biyana aksine var olan demokrasiyide ayakta tutmakta zorluk yaşayabilirsiniz..Oylama yoluyla kamusal karara katılım hakkı sadece şu an iktidar olan Akparti lehine kullandırtmanız beni üzdü.Anayasayı tek başına değiştirebilecek sınırsız bir güç ve yetkiye sahip olan bir iktidarın,bu güç ve yetkiyi belirli grupları veya bireyleri kayırmak veya kollamak üzere kullanabilecek bir konumda olması kaçınılmazdır.Bunun için diyorumki yeni bir anayasa ancak çok katılımlı, geniş bir yelpazeye serilmiş, halkın her kesiminden her türlü görüşünü alarak hazırlanan demokratik bir SİVİL Anayasa olması gerektiğidir."Demokrasi" ve "Demokratik Devlet" şu iki kavramın anlamları açıkça tanımladıkça bu tartışmalar drama yapanların ve dikta insanların işine yarayacaktır.Ünlü Filozof Herbert SPENCER'in demokrasi üzerine çok sevdiğim bir sözü vardır.<br> "Çoğunluğun azınlık tarafından yönetilmesi tiranlıktır,azınlığın çoğunluk tarafından yönetimide tiranlıktır.Her iki durumda da 'Senin istediğin gibi değil BİZİM istediğimiz gibi yapacaksın' kuralı geçerlidir."

Image
berke köle
03.05.2011 / 10:42

... bu kadar insan varken allah için bu adamları boş boş konuşturmayın bildiği birşeyler olsa içim yanmayacak o kadar kaliteli avukatlar varki bence şu yazıyı onlardan birine yazdırsaydınız en azından ortaya daha kaliteli birşeyler çıkardı... kalın salıcakla ....

Yorum Yaz