matesis
dedas

Bize Ne Oldu?

Bize Ne Oldu?

UZLAŞMA MI ? ÇATIŞMA MI ?

BARIŞMA MI ? AYRIŞMA MI ?

MÜZAKERE Mİ ? MÜNAKAŞA MI ?

MİLLET Mİ ? YOKSA DEVLET Mİ ?

Değerli Okurlarım evvela sizi saygı ve muhabbet ile selamlıyorum.

Bu soruları gelin beraber teşhis edelim ve tedavi edelim.

Güneydoğuda büyüklerimizin bir atasözü vardır; ''Kürme dare nejdarebi dar ışk na bı.'' Türkçe karşılığı ''Bir ağacın gövdesinde eğer kurtlar varsa o ağaç kurumaya mahkum ve mutlaka o kurtçuklar ağacı kemire kemire ağacı kuruturlar.''

Dışarıdan ağaca bir başkasının zarar vermesine gerek kalmaz çünkü ağacın kendi içinde barındırdığı kurtçuklar vardır.

Demek istediğim önce kötülüğü kendi içimizde arayalım. Yeterki toplum ve birey olarak içimizdeki nefisi yenelim ve içinmizdeki kurtçukları atalım. Çünkü nefis insanın en büyük düşmanıdır. Özür dilemek ve yüzleşmek birer erdemliktir.

Her müslümana farz olan hac farizasında malumunuz her hacı şeytan taşlar. Bu taşlamada sırasıyla küçük, orta ve büyük şeytan olmak üzere hacılar şeytana taş atarlar. Elhamdülillah bende bu hac farizasında bu şerefe nail oldum. Ama en önemlisi kişi veya kişiler önce içindeki şeytanı atmalı ona yenik düşmemeli.

Yunus Emre şöyle buyurur; ''Yıllarca derdime derman aradım meğer benim derdim bana dermanmış.'' ne de güzel şöylemiş. Allah rahmet eylesin.

Toplum uzlaşma yerine ayrışmaya gerek var mı ?

Münakaşa yerine müzakere daha güzel olmaz mı ?

Çatışma yerine barış daha daha güzel olmaz mı ?

Devlet, millet yerine ümmet olmak çok daha güzel olmaz mı ?

Şu kocaman dünyada bir damla sudan yaratılan insan kocaman dünyaya sığamıyor. Yoksa bir damla sudan yaratılan insan dünyaya sığamıyor mu ? Dünya ona dar mı geliyor ? İnsanların ve toplumun bu dünyada paylaşamadıkları nedir ? Oysa dünya hepimize ve her canlıya yeter. Kendimiz için istediğimiz herşeyi başkası içinde istemek zorundayız. Bencil olmamalıyız.

Toplum ve insan önce kendisi ile barışık olmalı, kendisi ile yüzleşmeli. Aileler kendi içinde, komşular komşuları ile, amirler memurları ile, ve  siyasi partiler birbirleri ile farklı dilden ve dinden olan insanlar birbirleri ile uzlaşmalı ve barışmalı.

Kısacası insan olmanın gereği insanlar birbirleri ile iyi geçinmeli.

Bize Ne Oldu ? Toplum ve insanlar ne yapmaya çalışıyor ? İnsanlar farklı dinden, farklı kültürden ve farklı yaşam tarzları olabilir. Örf, adet, gelenek ve görenekleri farklı olabilir. Hepsine saygı duymak lazım ve hoşgörülü olmak lazım. İnsani ve islami ölçüyü esas alırsa insanlar, sorunlar kendinden hal olur. Çünkü bütün insanlar ALLAH CC. katında eşittir. Bir nusibet bin nasihattan iyidir. Olup bitenlerden bizlerinde bir ders çıkarması lazım. Şöyle bir etrafımıza ve komşularımıza bakalım. Suriye,Irak,Libya,Ürdün vs. vs. Bunlardan hiç ama hiç mi ders almadık ? Bugün onlara, yarın Allah muhafaza bizlerede olabilir. İnsanın insandan üstünlüğü yok. Üstünlük takva iledir. İnsanlar: Kürt,Arap,Laz,Sunni, Alevi,Türk,Çerkez olabilir. Ama hepside insan. Diller ve dinler dünyamızın ve coğrafyamızın güzellikleri ve çiçekleridir. Hepsi aynı bahçenin gülleridir.

Yunus Emre şöyle buyurur ; '' Nice insanlar gördüm, üzerlerinde elbiseler yok. Çok elbiseler gördüm, içlerinde insan yok.''

Boşver bir şey olmaz demiyelim. Önyargılı olmayalım. Sanane veya banane demiyelim. Birbirimize saygılı ve duyarlı olalım. İyi ve kötü insanları birbirinden ayıralım. Toplumun bir kesiminde riyakarlık, dedikodu, çekememezlik, açgözlülük, merhametsizlik, adaletsizlik, gösteriş, fiyaka,sen,ben, helal ve harama bakmaksızın bu sıfatı taşıyan insanlar kim olursa olsun bunlardan uzak duralım.

Hz.Mevlana şöyle buyurur; '' Bu ümmeti nazar ettiler, cumasını pazar ettiler, bu topluma ne ettilerse azar azar ettiler.''

Toplumun ve insanların değerleri yavaş yavaş günümüzde yok oluyor. Manevi değerlere saygı duyulmuyor.

Sayın Başbakanımızın dediği gibi artık çatışma zamanı değil, barışma ve uzlaşma zamanıdır.

Bu millet bu coğrafyada çok ağır bedeller ödedi. Bu coğrafyada artık insanlar insan gibi yaşamak istiyor. Millet olarak biz birbirimize yardımcı olmazsak kimsede bize yardımcı olmaz. Birbirimizi yeter ki hor görmeyelim ve birbirimizi ötekileştirmiyelim. Dili,dini,rengi ve ırkı kim olursa olsun insan gibi insan olsun.

İnsanlar: Milletvekili, doktor, eczacı, sanatçı, artist, futbolcu olabilirler. Türkçe,kürtçe,fransızca,ingilizce,arapça bilebilirler. Çeşitli alanlarda ve konularda belgeler, sertifikalar, diplomalar alabilirler. Bunların hepsi dünyada birer kimliktir.

Ama en önemli kimlik insanın insani ve islami kimliğidir. Bir insan insani ve islami kimliğinden yoksun ise yukarıda saymış olduğumuz vasıfların bana göre bir değeri yoktur. Çünkü ALLAH CC. buyuruyor: '' Kendini bilen rabbini bilir, kendini bilen insanları bilir.'' Mutlaka fani dünyada beden ölümü tadacaktır.

Hacı Bayram Veli Hz. şöyle buyuruyor; '' Dünyasına dünyasına, dünya benimdir diyenin daha dün gitmedikmi yasına.'' Şu fani dünyada insanlar bu barış sürecinde birbirimize yardımcı olalım. Yaşamanın ve kendi kıymetimizi bilelim. Bir insanın dünya gözü ile görmesi gereken üç yer vardır; haftada olmazsa ayda olmazsa yılda ,

1.) Hastaneler

2.) Hapishaneler

3.) Mezarlıklar

İnsan ibret almak istiyor ise buraları ziyaret etmeleri gerekir. O zaman hayatın kıymetini daha iyi anlamış oluruz.

Kıymetli Okurlarım gelelim gündemdeki asıl meseleye günlerden kamuoyunu meşgul eden gündemin bir numaralı konusu olan çok önemli barış sürecine, ve barış sürecine yön verecek hassas kararlar verip bu gündemin kaderini tayin edecek ve belirleyecek akil adamlar komisyonuna. Büyüklerimiz hep şöyle der; '' Akıl yaşta değil baştadır, ama her başa da bir yaş lazım.'' Bu süreçte işi ehline vermek lazım. Bir toplumun veya bir milletin kaderini tayin edecek veya etkileyecek akil adamlar komisyonu şahsi ve nefsi menfaat konularını bir kenara bırakıp adaletli ve ölçülü olmaları lazım.

Bu süreç kıldan ince kılıçtan keskin bir süreç en ufak olumsuz bir kıvılcım bu sürece çok ama çok zarar verecek bedelide çok ama çok ağır olacak. Ben bir bölge insanı olarak bu barış sürecinin ülkemize, milletimize hayırlı olacağına inanıyorum.

Ben bu süreci ameliyat masasında olan bir hastaya benzetiyorum. Bu hasta kan kaybediyor ve ameliyat olması gerekiyor. Doktorlar hastaya serum veriyor, ağrı kesiciler yapıyor ve geçici bir tedavi ile hastaya yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bence bu yanlış çünkü hasta kan kaybetmiş bir kere ve ameliyat olması lazım. Bunun için hastaya kan lazım. Eğer hastaya kendi kan grubundan kan vermezsen hasta ameliyat masasında kalır. Önce teşhis koyalım sonra tedavi edelim. Temennim Allahtan hastanın şifa ile hastaneden taburcu edilmesidir. Bu süreçte her insanın her mezhepten, her ırktan ve her renkten yaşanılabilir bir Türkiye ve yaşanılabilir bir dünya için akil adamların görüş belirtmesi gereklidir. Çünkü yetmiş beş milyon insan içinden seçilen bu adamlar bir güzellik yarışması finalini belirlemeyecekler. Bir ikramiye veya milli piyango çekilişini belirlemeyecekler. Bu barış sürecinin boyutu ve önemi yüzyıllardır can ve mal kaybına sebep olmuş, büyük bedeller ödenmiş insanlar evsiz ve yurtsuz kalmışlardır. Bu sürece kadar çok ama çok ağır bedeller vermişlerdir. Bu yüzden diyoruz ki artık yeter çatışma yerine uzlaşma, ayrışma yerine barışma, münakaşa yerine müzakere ve millet yerine devlet olsun. Ülkemizin insanı Güneydoğu insanı bu coğrafyada birbirleri ile kardeşçe birlik ve beraberlik içinde yaşamak istiyorlar. Örnek vereyim tarihin en canlı şahidi ve tanığı halen ayakta dimdik ve her insanın ibret alması ve ziyaret etmesi gereken yer ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ'dir. Adeta bir cennet bahçesi Türk, Kürt, Laz, Çerkez,Doğudan Batıya, Batıdan Doğuya şehitler kucak kucağa yatıyor. Allah hepsinin mekanlarını cennet etsin. Bu süreçte çok konuşmak değil, neyi ve nasıl konuşmak önemli.

BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK

Özgürlük umutlar için yaşamaktır

Amaçları için ölmektir özgürlük

Barış ve özgürlük

Darağacında korkmadan sallanmaktır .

Özgürlük AMEDİN dağlarındaki

Şehitlerine sahip çıkmaktır

Merdine Diyaribekire yağmur olmaktır

Barış güvercini ve çözümün umudu olmaktır

Merdin kalesinden HEVLERE bakmaktır.

Özgürlük dediğin

Boynundaki kanlı ipleri koparmaktır

İnsan kanı emen vampirlerin gözlerine

KESKİN kılıç gibi düşmanın kalbine saplanmaktır

Nasırlı bir parmaktır özgürlük

Özgürlük ALLAH CC.' ye teslim olmaktır.

Selam ve Dua ile...

Not: Bu süreçte başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey'e, Ana Muhalefet Partisine, bu süreçte emeği geçecek akil adamlar komisyonuna ve milletimize şükranlarımı arz eder, hayırlara vesile olmasını yüce rabbimden dilerim.

 

Yorumlar

Image
Ogretmen
27.04.2013 / 20:14

Valla kardes .haci rizoyu sen tani yeter.biz tanimiyoruz senin amcanmis her kimsen.ama sedat beyi hepimiz taniriz biliriz en cokda kendisine yorum yaziliyor kiskanmanin ne anlami var haci rizoymus.memlekete kim yararli ise allah ondan razi olsun.meya veren agac taslanir demisler.kalin saglicakla.sedat beyi seviyoruz.bekle gor

Image
daha Imanli bir insan
25.04.2013 / 12:48

tarafsız olarrak derizki ve derrimkii, hacci Rizzo bu seççimde seçilmelidiir bizce. Çünküüm milletvekili olcek yapıdadır hacci Rizzo amcamız. yakinen oni sizlerde bilem tanırsiniz çoook deyerlidir mümtazdır kendileri Allah yardım etsin kendilerine bilakis..

Image
dahaÇOOKIMANLİ bir insan
24.04.2013 / 18:54

yanliş yazmişsin bizce ve sizce.. Çünküm ahmed çınarbaş deha çook layiktir bu görevve.Oo çoook beceriklidir Mardine başkan ancah o olmalıdır zannımizca.. Saygılar ahmet birader..

Image
Imanli bir insan
22.04.2013 / 21:35

Tarafsiz olarak gorusum sudur.akp ye sesleniyorum.bu secimde artik sedat beyin hakidir diyoruz eter artik .sizde gorev istenmez verilir Simdi tam zamani.partiyevhizmetleri herkesten cok bunu butun vatandas biliyor.bizde durust istiyoruz.sayin basbakanim sedat bey sizi asla yaniltmayacaktir.becerikli ve istekli bir insan.sizde kendisini yakinen bilirsiniz.durmak yok yola devam.sayin bulent arinc bey insalah bu yaziyi biri sizede okutur.selam saygi.

Image
Vatandaş
21.04.2013 / 21:55

Kiymetli mardinli kardeşlerim bu yazıyı ve yazarı tanıdım lütfen herkes bariş sürecınde Ve Mardin'in gelecegi için görüş yazsin millet ve hizmet için Çekinmeyin

Image
Cano CAN
21.04.2013 / 17:27

Şeker kardeşim ben kıbrıstan bir kızıltepelıyım. sizin siteyi takip ediyorum.başta Mardin Life kurucu ve çalışanları ile sizleri kutluyorum.

Image
Merdin
21.04.2013 / 10:06

Sayin akdag. Sayin sahkulubey. Sayin guler.il baskani fide ilce baskanlari.genclik kolari .sedat beyi duyun ve okuyun .sayin basbakan mardine gelince onlan gorustugunu gorduk cok yapici ve iyimser konusmalarini duyduk baris icin herkes boyle olsun .sedat bey ayrica insanlik icin yaptiklarini duyuyoruz tesekur ve minetariz.seni seviyoruz.allah isini rast getirsin ve butun muslumanlarin.herseyde bir hayir var derler senin yerin meclistir .ama neler oldugunu hepimiz biliyoruz hayirlisi

Image
Partili
20.04.2013 / 10:39

Sedat bey ankaradasin.meclisle gorus akil adamlar icin yazilanlar bir dinlesinler.ihale pesinde. Ve taraf olan kisiler ile gorusulmesin sonucu iyi olmuyor.biraz vatandasa inilsin.sayin basbakan diyorki benim milletim. Bu gitikleri kisiler neden cok tepki aldilar malum. Rant ve kisisel cikarlar pesinde olanlar.ama sizin guzel yazilarinizla ve basbakanin kararliligi ile insanlarimizin iyi niyeti ile bu baris olacak olmak zorunda.masalah bu ara herkes devletci ve akp li olmaya basladi.yasasin insanlik

Image
müslüman
17.04.2013 / 16:40

ali denen abeye kardeşe sesleniyorum.ana muhalefet partisinide düşünüp tebrik etmek iyidir allah ıslah ve hidayet etsin oradada dost ve arkadaşlar var.sedat bey iyi yapmış bence sonunda oda dogru yolu bulacak .çözümü herkes ister. hacı sedat bey süpersin ağzına yureğine sağlık.durmak yazmaya devam

Image
Musluman
16.04.2013 / 10:46

Insanoglunun gozunu toprak doldurur .gunumuzde malesef sifata ve kimlige bakiliyor.gecmisini hatirlamiyor.nereden geldim demiyor.ne olacam diye dusunmuyor.cuzdani varsa toplumda yeri var .arabasi varsa herkapi acilir.gunumuzde yapmadigi bir seyi ona yapmis gibi maletmek.iftiralar artik ne dersen.ama dunyanin bos oldugu herkesce bilinmeli.su uc gunluk dunyada paylasilamayan ne.iscinin alin teri kurumadan hakini verirsen duasini alirsin.kotuluk ve beladan korunrsun.allah herkesin gonlune gore versin.bence akli olan adam siyasete girmez .ama sizin gibi birinin toplum derdini bilen birinin mecliste olmasi lazim cunku akil akildan ustundur.sizede haksizlik olmasin.yazdiiklariniza katiliyorum

Image
ali
16.04.2013 / 00:27

ana muhalefet partisine teşekkür mü? niye? süreci baltalamak için elinden geleni yaptığı için mi?

Image
Esnaf
15.04.2013 / 20:32

Akil adamlar mardine gelince mutlaka senlen diya. Loga gecmesi lazim.akp il baskanligina birinlerinin soylemesi azim.boyle insanlara bu z amanda. Ihtiyac vardir.ayrica ayni cizgide gitiginiz icinde bravo size.kalin saglicaklau

Image
Gokceli
15.04.2013 / 16:31

Bu kutlu haftada bu guzel yazilar elinize saglik.yardim ve katkilarinizdan dolayi .allah hepimizden razi olsun

Image
Hogir
15.04.2013 / 13:09

Hede site razi bi te pir hes lekiriyi.yazyahe.

Image
Rizeli
15.04.2013 / 13:06

Ayirim yapmadigin icin herkese seslendigin icin ve hitap etigin icin kutluyorum sizi.beliki iciniz cok dolu guzelik ve baristan yana oldugunuz beli malum. Saygi seam

Image
KADİNO
15.04.2013 / 11:51

keko eyi güzzel de, çook yanlış yazıyorsin, Messelaaaa; Yunus Emre şöyle buyurur ; '' Nice insanlar gördüm, üzerlerinde elbiseler yok. Çok elbiseler gördüm, içlerinde insan yok.'' demiişsiin de o sözü Mevlana Celaleddin Rumi demiştir acizane.<br><br>"Bir nusibet bin nasihattan iyidir.""dimişsin keko emmeee nusibet degiil, musibet demelisin.........<br>he he heee<br>dehhaa neller vaar nelleeer<br>emmee <br>bena ne yawww<br>zeten benim dilim bilem bozilmiştir zaruretteeen vallah

Image
KADİNO
15.04.2013 / 11:29

bizze bişi olmadi keko saddece üzgünüzdür.

Image
AVCI
14.04.2013 / 22:25

sayın yazar yazınızda verdiğiniz örneklerin kime ait olduğunu iyi arştırın.derman ve dertle ilgili dize yunus emreye değil niyazi mısri'ye ait.

Image
Mizgin
14.04.2013 / 20:57

İnanın bölgenin duygularına Tercuman olmuşunuz Mardin'in ve bölgenin sesi ve iftiharısınız seni seviyoruz ucuz ve basit kahramanlık şov yapmıyorsunuz

Image
Abdurrahman
14.04.2013 / 20:27

Sedat. Bey yüreğine kalemine saglık Allah yolunu açık etsin

Yorum Yaz