matesis
dedas

Eğmirli (Tibyat) Köyünde Sosyal Hayat! Eğmirli Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Eğmirli Köyü nereye bağlı?

İlçe merkezinden Nusaybin'e uzanan asfaltın 10'uncu kilometresinde bulunan höyüğün doğu ve güneye bakan eteklerinde kurulmuş olan Eğmirli, açtığımız kurslar nedeniyle sık sık ziyaret ettiğimiz bir köydü.
  • 09.08.2021 16:25
Eğmirli (Tibyat) Köyünde Sosyal Hayat! Eğmirli Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Eğmirli Köyü nereye bağlı?

    Köy kadınlarına yönelik olarak açtığımız birinci kademe okuma yazma kursu, kursiyer kadınlara yeterli olmamış ve bu köy kadınları tarafından gelen taleplerle ikinci kademe okuma yazma kursunu da açmayı başarabildiğimiz bir köydü Eğmirli…

    Çetinler Köyü tarafından giriş yaptığımız köyde, yolun sağ tarafında dizilmiş olan betonarme evler dikkatimizi çekmişti. Nusaybin asfaltı tarafından köye giriş yapıldığında görünmeyen bu iki katlı evler, ova köylerinde pek rastlayamadığımız güzellikteydiler.  Bu evleri gerimizde bırakarak girdiğimiz köy içinde çektiğimiz fotoğraf karesine, köyün tamamını sığdıramadık.

    Günümüz itibarı ile yüksek olan eğitim seviyesinin temelinde yatan ve kurulduğu 1944 yılından bu yana hizmetlerini sürdüren köy okulu, her zamanki gibi ilk uğrak yerimizdi.

    İki binasında mevcut olan üç dersliği ile ihtiyaca cevap vermekte zorlanan köy okulunda, okul müdürü Davut Aslan'la sohbet ettik bir süre.

   Çevreye verilen göçleri saymazsak eğer, günümüz Eğmirli Köyü'nü oluşturan 66 hanede 750 kişilik bir nüfusun yaşadığını,

   Köylünün büyük bir kısmının akraba olduğunu ve sahip olunan arazilerin eşit büyüklükteki küçük parçalardan oluştuğunu,

   Temel geçim kaynağı tarım, kısıtlı ölçülerle hayvancılık ve nakliyecilik olan köy halkının, geçmişten gelen göreneklerini günümüzde de sürdürdüğünü,

   Ve en acı yüzüyle, kimi ailelerin mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak üzere batı illerine gittiğini Davut Hoca'dan dinledik.   

    Köy ve köylünün geçmişini ise, saldığımız haberle köyde olduğunu öğrendiğimiz ve kendi evinde ziyaret ettiğimiz 75 yaşındaki Esat Kılıç'tan öğrendik.

   Yörede Şüküriler olarak bilinen aşiretin atası olan Halit,  yaklaşık olarak 250 yıl öncesinde ırak tarafından gelir ve ilk olarak Araköy'e   ( Tınnışır ) yerleşir. Yaşamının geri kalanını Araköy'de sürdüren Halit'in;  Esat, İsa, Sincar ve Hüseyin adında dört oğlu olur.

   Halit'in çocuklarından olan Esat da Araköy'de ölür. Ancak, Esat'ın oğlu olan Use ( Yusuf ), yaklaşık olarak 200 yıl önce şimdiki köy yerine gelerek ilk evi inşa eder. Daha sonraları, Use'nin amcaları da aileleri ile beraber Eğmirli'ye gelir ancak, İsa burada fazla kalmaz ve kendi kurduğu Doyuran Köyü'ne yerleşir.

   Soracak sorumuz kalmamıştı. Bildiklerini büyük bir hazla anlatan Esat Dede'ye teşekkür ederek evden ayrıldık.

   Bizleri uğurlayan Esat Dede'nin gözlerinde fark ettiğimiz ifade, özleneceğimize dair duygularla doluydu.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz