matesis
dedas

Kilimli (Tahtok) Köyünde Sosyal Hayat! Kilimli Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Kilimli Köyü nereye bağlı?

Bozhöyük'e uğradık ilk olarak. Herkesçe bilinen dengbej Mahmud-i Hassi ile konuşacak ve ilçedeki dengbejlerle ilgili meraklarımızı giderecektik. Olmadı! Aradığımız adamı bulamadık.
  • 11.08.2021 14:12
Kilimli (Tahtok) Köyünde Sosyal Hayat! Kilimli Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Kilimli Köyü nereye bağlı?

    Arıklı, Bozhöyük ve Sapanca köylerine sınırı olan Kilimli'ye doğru, boş kalan ellerimizle harekete geçtik. İlçe merkezine 45 kilometre uzaklıkta olan köye yaklaştığımızda fark ettiğimiz ilk şey, yüksek su deposuydu.

    Köye girişimiz, eski ve kullanılmayan kuyunun bulunduğu taraftan oldu. Kuyunun etrafındaki taşlık bölgede oyun oynayan çocuklar, içinde bulundukları koşullara meydan okurcasına yalınayak ve yaşadıkları dünyaya meydan okurcasına oyundaydılar!..

   Çocukların oynadığı oyun alanının yanıbaşında duran ve yağmur sularının oluşturduğu minik su birikintileri, ördekler tarafından işgal edilmiş ve çocuklara nispet onlar için de bir oyun alanı oluşmuştu.

    Çocuklarla ördeklerin arasından süzülerek köy okuluna geldik. Öğrencileriyle ders halinde olan vekil öğretmen Felek Kılıç'ı, sınıfında ziyaret ettik. Köylünün  % 70'lik okuma yazma oranını yükseltebilme ile ilgili çalışma planlarımızı konuşmamızın ardından, köy muhtarıyla görüşmek üzere okuldan ayrıldık. Evinin önünde bulduğumuz köy muhtarı M.Bekir Kahraman'a verdiğimiz selam sabahın ardından dinlediklerimizde, merak ettiğimiz konuların cevapları vardı.

    Halen 30 hanesi ve geçmişten gelen göreneklere bağlı 300 nüfusu olan Kilimli, 1954 yılı itibarıyla Akziyaret Köyü'nden gelen Sinan Kahraman tarafından kurulmuş.

    Berdel usulü evlilik sistemiyle misafire acı kahve ikramı olgularının yaşatıldığı köyde, geçim kaynağının tarım, hayvancılık ve nakliyecilikle şekillendiğini dinlememizin ardından soracak sorumuz kalmamıştı. Muhtarla esinleşerek bindiğimiz aracımızla harekete geçtik.

   Köyü, geldiğimiz yoldan terk ediyorduk. Ellerine geçirdikleri bisikleti kullananın peşinden koşturan çocukların ayakları çıplaktı. Keskin ve bir o kadar soğuk olan taşlıkları yalınayaklarla ezen çocukların bu eğlencesi, bizler için bir uğurlama töreni niteliğindeydi sanki… 

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz