Kış Mardin’i Durdurmadı: Tarih ve Kültür Ziyaretçileri Çekiyor
Kış mevsiminin etkili olmasına rağmen Mardin, tarihi ve kültürel mirası, özgün kent dokusu ve gastronomik zenginliğiyle yerli turistlerin ilgisini çekmeye devam ederken, kenti ziyaret eden vatandaşlar memnuniyetlerini dile getiriyor.
Türkiye’nin önemli kültür ve turizm merkezleri arasında yer alan Mardin’de, kış aylarında da turizm hareketliliği devam ediyor. Soğuk havaya rağmen farklı illerden kente gelen ziyaretçiler, tarihi yapıları, inanç merkezleri, kültürel mirası ve yöresel lezzetleriyle öne çıkan Mardin’i gezerek kentin sunduğu turizm potansiyelini yakından tanıma fırsatı buluyor.
Kış turizmi canlılığını koruyor
Özellikle hafta sonları Artuklu başta olmak üzere tarihi kent merkezinde ziyaretçi yoğunluğu gözlemlenirken, kentin yaz aylarına kıyasla daha sakin bir atmosfer sunması, Mardin’i bu dönemde tercih eden turistler için önemli bir avantaj olarak değerlendiriliyor. Kış aylarında yapılan ziyaretlerin, hem şehirle daha yakından temas kurulmasına hem de kültürel dokunun daha iyi hissedilmesine imkân sağladığı belirtiliyor.
Ziyaretçiler memnuniyetlerini dile getirdi
Mardin’i gezmek üzere Samsun’dan gelen Gülşah Özsöz, kente ilişkin izlenimlerini şu sözlerle aktardı:

“Samsun'dan geliyoruz. Arkadaşlarımla önce Urfa'ya, oradan da buraya gezmeye geldik. Bence Mardin tarih kokuyor. Yapılaşması, yerel kıyafetleri ve yiyecekleri ile hepsi çok farklı ve çok güzel. Akşam Reyhani gecesine gittik, o da çok keyifliydi. Çok beğendim, gerçekten çok güzel bir şehir. Bugün de biraz gezeceğiz, başka tarihi kentleri varmış, inşallah oraları da göreceğiz. İlk izlenimim; çok güzel bir yer olduğu yönünde. Yenişehir tarafından girince şaşırdım tabii ama buraya girince gerçek Mardin'in burası olduğunu anladım. İnanılmaz mistik, dediğim gibi tarih kokuyor; çok hoş bir yer. Herkes gelip görsün, gezsin ama bence her yere biraz daha bakılmalı. Bu bulunmayacak eşsiz tarihimize ve tarihi yapılara daha çok özen gösterilmeli. Ben ülkemizin her yerini seviyorum.”
Şehir dışından gelen bir başka ziyaretçi ise kentte gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek,

“Çok memnunuz. Nereye gitsek şahane karşılanıyoruz. Tabii ki eşi benzeri olmayan şehirler, tarihimiz çok eski.” ifadelerini kullandı.
İlk kez gelenler kente hayran kaldı
Mardin’e ilk kez geldiğini belirten Yıldız Alban da şehirle ilgili görüşlerini paylaştı. Alban, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Samsunluyum ama 45 yıldır İzmir'de yaşıyorum. Güneydoğu Anadolu bölgesi için Urfa, Mardin ve Diyarbakır'ı kapsayan bir tur yaptık. Mardin'e ilk gelişim ama çok sevdim, çok beğendim. Havaların güzel olduğu bir günde gelseydik daha iyi olurdu ama yine de güzel, dolaşıyoruz. Yemekleriniz çok güzel. Sıra gecesine gittik, o da çok güzeldi. Şehrin egzotik bir havası var. Hediyelik eşyalarınız ve her şeyiniz çok güzel.”
Mardin’e tekrar tekrar geliyorlar
Mardin’i yılda birkaç kez ziyaret ettiğini belirten yerli turist ise kentin özellikle mutfağı ve kültürel dokusuna dikkat çekti. Görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Ben Mardin'i çok seviyorum, senede 4-5 kere geliyorum. Komşularımı da buraya getirdim, gezdik dolaştık. Güzeldi, onlar da çok beğendi ve tekrar gelmek istiyorlar. Kebaplarını ve kaburga dolmasını yediler. 50 yıldır Kocaeli'de yaşıyorum ama senede 4-5 kez buraya geliyorum. Şimdi de düğünümüz var diye geldim. Yemeklerini çok beğeniyorum. Tabii ki aynı lezzeti, kaburgayı veya işkembeyi Kocaeli'de bulamıyorum. Ancak buraya gelince yiyorum ve çok seviyorum.”
Kent ekonomisine katkı sağlıyor
Ziyaretçiler, kış döneminde de devam eden turizm hareketliliğinin kent ekonomisine olumlu katkı sunduğunu ifade ederken, Mardin’in dört mevsim boyunca turizm yapılabilen nadir şehirlerden biri olduğunu vurguladı.
Editör: Gülten Akgül