matesis
dedas

HDP'de Ahmet Türk ve Mithat Sancar dönemi resmen sona erecek!

HDP'de görevden alınan belediye başkanlarının aday olup olmayacağı konusunda yayınlanan son dakika genelgesi ile Mardin Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Türk'ün aday olma şansı kalmazken Mithat Sancar'ın da 2 dönem kuralı nedeniyle görev süresi sona erecek.
  • 25.03.2023 16:04
HDP'de Ahmet Türk ve Mithat Sancar dönemi resmen sona erecek!

14 Mayıs'ta yapılacak 28. Yasama Dönemi seçimleri için takvim işlemeye devam ediyor. Siyasi partiler aday adayları başvurularını almayı sürdürürken, Meclisin üçüncü büyük partisi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşiller Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol) ile girecek.

HDP'de görevden alınan belediye başkanlarının aday olup olmayacağı konusunda bir genelge yayınladı. HDP'nin yerel yönetimler ile ilgili yayımlanan son dakika genelgesi ile Ahmet Türk ve diğer belediye başkanlarının aday olma şansı kalmadı.

Yayınlanan genelgede ayrıca partinin yetkili ve ilgili tüm kurulları ile yapılan tartışmalar sonucunda tüm seçilmiş belediye eşbaşkanlarının, belediye meclis üyelerinin ve il genel meclis üyelerinin milletvekilliği aday adaylığı başvurusu yapmamalarına karar verildiği belirtildi. 

12 MİLLETVEKİLİ ADAY OLAMAYACAK

Parlamentoda 56 milletvekiliyle temsil edilen HDP’de 2 dönem kuralı nedeniyle 12 milletvekilinin görev süresi sona erecek. 28. Dönemde TBMM’de yer alamayacak HDP’lilerin dokunulmazlıkları kaldırılmış olacak.

Parti tüzüğündeki “Bir üye, aynı organa en fazla iki dönem üst üste seçilebilir” kuralı herkese işletilirken; İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın süresi sona erse de istisna tutulacağı ileri sürüldü. Pervin Buldan 5 dönemdir HDP sıralarında milletvekili olarak parlamentoda yer alırken, Mithat Sancar ile Meral Danış Beştaş 3 dönem boyunca TBMM’de yer aldı. 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz