matesis
dedas

Kılıç, Irak ziyaretini değerlendirdi

AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 yıl sonra Irak’a yaptığı ziyareti tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi.
  • 25.04.2024 22:14
Kılıç, Irak ziyaretini değerlendirdi

AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç gerçekleştirilen ziyarete ilişkin yaptığı değerlendirmelerde,

“Bölgede aktif bir rol oynayan Türkiye’nin, yapılan bu ziyaretle etkili bir diplomasinin harekete geçtiği ve bölgedeki stratejik etkileşimin daha da arttırıldığını görmekteyiz. Yapılan görüşmelerde ekonomi, güvenlik, eğitim ve ticaret gibi 26 başlık altında anlaşmalar imzalandı. Özellikle Sayın Sudani ile yaptığı ortak görüşmede ‘iki ülkenin bölünmez güvenliği ve karşılıklı istikrar hedefi’ vurgusu görüşmelerin en can alıcı noktası oldu. Irak’ın Orta Doğu ile sürekli özdeştirilmesi ve Ankara- Bağdat çizgisinde uzlaşmacı politikaların sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi bölgeye olumlu hava katacağı aşikardır. Çünkü iki ülke arasında iyice yerine oturan ilişkiler Orta Doğu’da ki bütünleşik işbirliğini perçinleyecek sürecin ana parçasını oluşturmaktadır.” dedi

KALKINMA YOLU PROJESİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

1200 kilometrelik Kalkınma Yolu Projesi’nin başlatılmasının önemine dikkat çeken Milletvekili Faruk Kılıç, “Ticari ilişkilerin geliştirilmesi, yaklaşık 20 milyar dolara varan ticaret hacminin artırılması, ortak platformların kurulması, vize gerekli iş ve işlemlerin kolaylaştırılması, sosyal ve beşerî ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke arasında eğitim alanında ‘İş Birliği Zaptı’nın imzalanması, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı vahşetin bir an önce sonlandırılması ve bu konuda Müslüman ülkelerin birlik içinde hareket etmesi gerektiğine yönelik anlaşma ve söylemlere gidildi." ifadelerini kullandı

IRAK İLE ÇOK KAPSAMLI HUKUKİ METİNLER İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle birlikte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldiklerini belirten Kılıç, şunları kaydetti:

"Irak ile çok kapsamlı hukuki metinler imzalandığını ve bu işbirliği perspektifinin IKBY bölgesini de kapsadığını, Bağdat'ta imzalanan mutabakat zaptı ile dünyaya ilan edilen Kalkınma Yolu'nun bütün Irak'ın refah ve huzuruna hizmet edeceğini, Bağdat ve Erbil yönetimlerinin sağlıklı bir diyalog ve çalışma ilişkisi tesis etmesi gerektiği dile getirildi. Türkiye'nin IKBY ile ticari ilişkileri ilerletme isteğini ortaya koyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Ovaköy-Fişhabur Hudut Kapısı'nın en kısa sürede açılması, Derecik-Zeti Hudut Kapısı'ndan araç geçişinin başlatılmasının önemli olduğunu belirtti. Özelikle, Irak Bölgesel Yönetimiyle ilişkilerimizin gelişmesi için herhangi bir engelin olmadığını, inanç ve kültürümüzün aynı olduğunu bundan ötürü bu tür görüşmelerinin süreklilik arz etmesi gerektiğini ifade etti. Çok önemli imzaların ve mesajların verildiği Irak ziyaretinin her anlamda ülkemize ve Orta Doğu’ya önemli katkıları olacaktır.”

Image description

Image description

Image description

Image description

Image description

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz