matesis
dedas

Hava Limanı var, sefer yok, sefer varsa da yer yok!

Ramazan Bayramı tatili bitti, yolcu taşıma ücretlerindeki artış bitmedi. Mardin ve Diyarbakır'dan uçaklarda ya sefer yok, ya da olan seferlerde uçakta yer olmadığı için vatandaş uçamıyor.
  • 27.04.2024 14:29
Hava Limanı var, sefer yok, sefer varsa da yer yok!

Türkiye'de hizmet sunan hava limanları arasında uçuş yapan uçaklardaki doluluk oranıyla en yüksek sefer uçuşları arasında yer alan Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Hava Limanı'nda uçak sefer sayısının yetersizliği olan uçaklarda da seferlerin uçaklarda yer kalmadığı için kapalı tutulması vatandaşların tepkilerine neden oluyor.

Uçak sefer sayılarının yetersizliğinden kaynaklı olan seferlerdeki uçuş bilet fiyatlarının adeta karaborsaya düştüğü Mardin ve Diyarbakır'da vatandaşlar, batı illerine uçakla gitmek için planladıkları uçuş tarihinin 5 ya da 6 gün sonrasına ancak yer bulabiliyorlar. 

EN YAKIN UÇUŞ BİR HAFTA SONRA

Bilet fiyatlarının astronomik rakamlara ulaştığı bölge illerine yapılan sefer sayılarının özellikle yaz ayının başlangıcında bütün uçak şirketleri tarafından adeta söz birliği edilircesine azaltıldığına dikkat çeken vatandaşlar, buna duyarsız kalan yetkilere tepki gösterdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının belirlediği tavan fiyat uygulamasına uymayan hava yolu şirketlerinin bilet politikası tepki topluyor. Yolcular bilet fiyatlarının bu kadar yükselmesine bir anlam veremezken, yüksek bilet fiyatlarının bir an önce düşürülmesi, bölgeye yapılan sefer sayılarının ise arttırılmasının gerektiğini savunuyor. 

Mardin  Prof. Dr. Aziz Sancar Hava Limanı'ndan İzmir'e uçmak isteyen Mardinli Sedat Aslan, en erken uçak biletini bir hafta sonraya bulabildiğini bilet fiyatının ise aktarmalı uçuş olarak yaklaşık 5 bin liraya mal olduğunu ifade ederken, aktarmalı uçuş belirtilen tavan fiyatın çok üzerinde olduğunu söyledi.

10 BİN 500'E İZMİR'E AKTARMALI BİLET OLUR MU?

Mardin'e en yakın hava limanı olan Diyarbakır Hava Limanı'ndaki durumun da tıpkı Mardin'deki gibi hatta fiyat anlamında çok daha kötü oldduğunu belirten Ahmet Demir isimli vatandaş, "Mardin'den İzmir'e uçmak istedim, Yıllardır Mardin'den İzmir'e yolcu taşıyan Pegasus Mardin'den seferlerini gerekçe göstermeden iptal etti. Her yıl yaz ayları başlangıcında sefer sayısını azaltıp, kıyı şeridine yönlendirirken, bu kez tamamen iptal etti. Sebebini bilen de yok, soran da yok zaten. Diyarbakır'dan bakalım dedik. En yakın uçuş aktarmalı uçuş 5 gün sonra. Uçak bilet fiyatına bakayım dedim; gördüğüme inanamadım. 5 gün soraki İzmir'e aktarmalı uçuşun fiyatı 10 bin 500 lira. Böyle bişey olabilir mi? Devasa hava alanları yapılıyor, uçuş yok. Haftada 4 uçuş mu olur. Uçakta yer kalmadı da nedir. Madem bu kadar talep var, sefer sayısı niye arttırılmaz. Milletvekillerimiz, Belediye başkanlarımız, yetkililerimizin tuzu kuru, uçmak istedi mi yeri hazır peki ya vatandaş ne yapsın. Cenazesi olan, taziyesi olan, hastası olan vatandaş ne yapsın, yazık günah değil mi bu millete? Bu vatandaşın hakkını kim savunacak bunu kim dile getirecek, kim dur diyecek? diye sordu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının belirlediği tavan fiyat uygulamasına rağmen Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'dan yolcu taşıyan hava yolları şirketlerinin bilet fiyat politikasına uymadığına işaret eden vatandaşlar, bilet fiyatlarının bu kadar denli yükseltilmesine ve ilgili kurumların gerekli denetimi yapmayarak görevlerini yerine getirmediklerinin altını çizerek, bölge illerindeki hava limanlarında uçuş sefer sayılarında artışa gidilmesi, yüksek bilet fiyatlarının bir an önce düşürülmesini istiyor.

Image descriptionImage description

 

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz