matesis
dedas

Avrupa’daki gurbetçilerden depremzedelere destek

Avrupa’da yaşayan Türkiyeli gurbetçiler, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilimizde ağır yıkımlara neden olan depremlerin ardından arama kurtarma ve insani yardım ekipleri gece gündüz çalışıyor. Gurbetçiler, “Türkiye bizim vatanımız ve vatanımıza olan borcumuzu ödemeye geldik” dedi.
  • 14.02.2023 13:49
Avrupa’daki gurbetçilerden depremzedelere destek

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkez üssü meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilimizde yıkımlara neden oldu. Binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardından 10 ilimizde 3 ay süreyle OHAL ilan edildi.


Türkiye'de ağır yıkımlara neden olan depremlere Avrupa’daki gurbetçi vatandaşlarımız sessiz kalamadı. Help Yetim İnsani Yardım Organizasyonu tarafından ülkemiz için yapılan acil yardım çağrıları ardından deprem bölgesine 30 kişilik ekip ile arama kurtarma ve insani yardım alanında organizasyon yaptılar. Avrupa’daki gurbetçilerin gönderdiği yardımlar valilikler ve Afet kriz merkezlerin organizasyonuyla Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Mersin, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da arama kurtarma, sıcak yemek dağıtımı, hazırladıkları erzak kolilerin dağıtımı, tıbbi malzeme ve köylere çadır dağıtımı gerçekleştirildi.


Help Yetim Başkanı Cahit Ataş, deprem olduğu günden beri Türkiye’de depremzedeler için çeşitli alanlarda yardımlar dağıttıklarını belirterek, “Deprem olur olmaz Türkiye’deki gönüllülerimizin çağrısı üzerine ilk ekibimiz yola çıktı. İlk üç gün arama kurtarma çalışmalarına ağırlık verdik. Çok geniş bir alanı etkileyen depremde çok fazla yardım ihtiyacı olduğu için hızlı bir şekilde şehirlerde gönüllü ekiplerimizle her ilin acil ihtiyacına göre yardım planlaması yaptık. Ardından Avrupa’nın farklı bölgelerinden gelen diğer ekiplerimizle şuan 500 çadırlık bir çadır kent kurulumu için çalışmalarımız var.” diye konuştu.


TÜRKİYE BİZİM VATANIMIZ VE VATANIMIZA OLAN BORCUMUZU ÖDEMEYE GELDİK
Türkiye’deki gönüllülerin acil yardım talebiyle uyandıklarını ve hızlı bir şekilde yola koyularak Türkiye’ye geldiklerini aktaran Ataş, “Bir haftadır sahadayız. Türkiye’deki yardım kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz. Valilikler ve Afet kriz merkezlerin bize belirlediği alanlarda hizmet etmeye çalışıyoruz. Türkiye bizim vatanımız ve vatanımıza olan borcumuzu ödemeye geldik. İnsanımıza hizmet etmeye geldik. Bugün birlik olma günüdür. Deprem bölgesi için 3 aylık yardım planlaması yaptık. Ekiplerimiz arama kurtarma faaliyetlerinde çok fazla yaralı enkazdan çıkarılmasına yardımcı oldu. En son 138. saate Adıyaman’da bir en kazdan yaralı 17 yaşında bir gencin çıkarılmasına destek olduk. Diğer enkazlar da destek veriyoruz.” dedi.


Avrupa’daki gurbetçilere de seslen Ataş, “Deprem bölgesinde çok fazla yardıma ihtiyaç var. Deprem bölgesi çok büyük ve devletimiz büyük ama bu yükü sadece devletinin sırtına yükleyemeyiz. Bugün birlik beraberlik kardeşçe birbirimize sarılma günüdür. Bu depremlerden ders çıkarmak lazım... Acil yardım çağrımız devam ediyor. Tüm gurbetçilerimizi yardım etmeye davet ediyoruz. Yapılan bağışlar Valilikler ve Afet kriz merkezleriyle koordinasyonunda ihtiyaca göre planlanarak yerine ulaştırılacak. Karınca kararınca kim elinden ne geliyorsa yapma günüdür.” şeklinde konuştu.

Help Yetim İnsani Yardım Organizasyonu olarak 5 farklı şehirde 10 araç ve 15’i Avrupa’dan uzman ve 115’i yerel gönüllülerle birlikte 130 personelle arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına devam ediyor.

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz