Batman'da muhabirine konuşan oto tamir ve bakım ustası Mehmet Erten, kış lastiği uygulamasının başlamasına sayılı günler kala sürücülerin hazırlıklarını tamamlamaları gerektiğini söyledi.
Kış aylarında yağış, buzlanma ve kar nedeniyle trafik güvenliğinin daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Erten, kış lastiklerinin yol tutuşu ve frenleme performansına sağladığı katkıya işaret etti.
Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yollarda buzlanma ve kayganlaşma riski artarken, araçların mevsim şartlarına uygun lastiklerle kullanılması trafik kazalarının önlenmesi açısından önem taşıyor.
Mehmet Erten
"Kış lastiği kullanımını ihmal etmemeliyiz"
Kış lastiği uygulamasının 15 Kasım itibarıyla başlayacağını hatırlatan Erten, ticari araçların yanı sıra binek araç sahiplerine de kış lastiği kullanmalarını tavsiye ederek şöyle konuştu:
"Araçlarımız için 15 Kasım itibarıyla kış lastiği uygulaması başlıyor. Bu uygulama genellikle ticari araçları kapsıyor. Binek araç sahiplerine de kış lastiği kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Son iki yıldır oldukça yoğun kış şartları yaşıyoruz. Kazalara sebebiyet vermemek için kış lastiği kullanımına önem vermeliyiz. Bu nedenle kış lastiklerimizi temin ederek lastikçilerden randevu alalım. Lastikleri yenilemesi gereken vatandaşlarımız da bu işlemi ihmal etmesin."
"Kış lastikleri soğuk havalarda daha iyi yol tutuşu sağlıyor"
Yaz ve kış lastikleri arasındaki farklara değinen Erten, "Kış lastiği oldukça önemlidir. Yağışlı, buzlu ve karlı havalarda normal lastiklere göre yol tutuşunu ve frenleme performansını daha iyi sağlar. Yaz lastikleri soğuk havalarda sertleştiği için frenleme ve yol tutuşunda olumsuzluklara neden olur. Kış lastikleri ise daha yumuşak yapısı sayesinde soğuk havalarda sertleşmez ve asfaltı daha iyi kavrar. Böylece yol tutuşu ve frenleme performansı artar, sürüş güvenliği sağlanır." dedi.
"Lastik değişimini son günlere bırakmayın"
Kış lastiği değişiminde son günlerde yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çeken Erten, sürücülerin randevularını önceden almaları gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu:
"Kış lastiklerini son günlere bırakmadan taktırmakta fayda var. Çünkü yoğunluk nedeniyle lastikçilerde randevu bulmakta veya lastik değişimini zamanında yaptırmakta sıkıntı yaşanabilir. Ayrıca uygulama kapsamında cezai işlemle karşılaşılabilir. Şu anda bildiğim kadarıyla kış lastiği takmamanın trafik cezası 6 bin liraya yakın. Bu nedenle ceza almamak için vatandaşlarımızın kış lastiklerini bir an önce taktırmalarını tavsiye ediyorum."
"Binek araç sahiplerine de kış lastiği tavsiyesi"
Kış lastiği kullanımının ticari araçlarda zorunlu, binek araçlarda ise tavsiye niteliğinde olduğunu ifade eden Erten, "Kış lastiği kullanımı ticari araçlarda zorunludur. Binek araçlarda ise zorunlu olmamakla birlikte isteğe bağlı olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Özellikle şehir içinde kullanılan araçlarda da kış lastiği büyük önem taşıyor. Kış lastiği bulunmayan araçlarda frenleme, duruş mesafesi ve yol tutuşu ciddi şekilde etkilenebiliyor. Bu nedenle kış lastiği kullanımını ihmal etmemeliyiz." ifadelerinde bulundu.
"Sürücülere hız ve takip mesafesi uyarısı"
Kış lastiği uygulamasının 15 Kasım'da başlayıp 15 Nisan 2027'de sona ereceğini belirten Erten, "Kış lastiği uygulaması 15 Kasım'da başlayıp 15 Nisan 2027'de sona erecektir. Bu sezon boyunca kış lastiklerimizi zamanında taktıralım ve kazasız, belasız günler geçirelim. Hızımıza ve takip mesafemize dikkat edelim. Kış aylarında yolların ne zaman buzlanacağı belli olmayabilir. Bu nedenle özellikle frenleme ve duruş mesafesini göz önünde bulundurarak takip mesafemizi koruyalım ve daha dikkatli araç kullanalım." şeklinde konuştu.
Yorumlar
0 yorum