Küçük yaşına rağmen uzun zamandır sol kulağında tedavilere rağmen geçmeyen iltihaplı akıntı ve işitme azlığı şikayetiyle Mardin Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) servisinde görevli Op.Dr. Fatih Kemal Soy’a başvuran Diyar Dal, gerekli bütün tetkikleri yapıldıktan sonra hayati tehlikeye yol açabilecek durumun oluşmaya başlaması üzerine risk oranı yüksek olmasına karşın ailesinin izni ile ameliyata alındı.

Sol orta kulakta “Polip” adı verilen et oluştuğunu ayrıca tıp dilinde 'Kolesteatom' adı verilen cilt dokusuna benzer dokunun da orta kulakta kemikçiklerinde yıkıma yol açtığını saptayan Mardin Devlet Hastanesi KBB uzmanları, risk oranının yüksek olmasına karşın rahatsızlığın yakın zamanda beyin tümörüne yol açabilecek kadar önü alınamayacak şekilde ilerlemeye başladığını görünce küçük Diyar'ı acilen ameliyata almayı kararlaştırdılar.

Küçük Diyar'ın teşhisini koyarak arkadaşlarının da desteğiyle operasyonu başarıyla gerçekleştiren KBB Uzmanı Op. Dr. Fatih Kemal Soy, Ameliyat öncesi tetkiklerde Diyar'ın durumunun kritik seviyeye ulaştığını görünce derhal ameliyat için ailesine bilgi verildiğini belirterek, "Hastanın yaşı ve rahatsızlığın ilerlemiş olması müdahalenin risk oranını arttırıyordu. Buna karşın hastalarımızın sağlığı her şeyin üzerindedir. Ameliyat esnasında kulakta yoğun miktarda kolestetatom (iltihab) olduğu, beyne doğru kemik yıkımına yol açtığı ve kritik seviyeye ulaştığı izlendi. Bunun üzerine hastaya 'Radikal Mastoidektomi' yapıldı. Bu ameliyat özellikle çocuklarda riskleri fazla olan bir ameliyat olmakla beraber hayat kurtarıcı bir ameliyat olma özelliği de taşımaktadır.Çok şükür müdahelenin sonucunda hastamızın kulağındaki tüm hastalıklı kemik ve dokular temizlenerek ileride hastaya, hayati oranda sıkıntılara yol açabilecek durumların önüne geçmiş olduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

"MARDİN'DEKİ SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE ARTIYOR"
Bu yaştaki bu gibi ciddi risk oranı yüksek ameliyatların Türkiye'de Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerin büyük sağlık merkezlerinde gerçekleştirilebildiğine dikkat çeken Mardin Tıbbi Hizmetler Başkanı Op.Dr.Rıza Dündar, Böyle bir yaş gurubunda bu derece risk ciddi risk oranı yüksek bir ameliyatın metropol illeri dışında Mardin'de yapılabilitr olmasının Türkiye'de sağlık hizmetleri kalitesinin geldiği noktayı da ortaya koymuş olduğunu söyledi.


Kendisi de Kulak Burun Boğaz uzmanı olan Mardin Tıbbi Hizmetler Başkanı Op.Dr. Rıza Dündar, "Türkiye'de büyük sağlık merkezlerinin olduğu yerler dışında yapılmayan bu ameliyatın Mardin'de yapılıyor olması bana göre çok büyük önem arz etmektedir. İlimizde özellikle Mardin ve Kızıltepe Devlet Hastaneleri'nde sık yapılan bu ve bun gibi ameliyatların diğer hastanelerimizde yapılması için kulak burun boğaz hekimleri olarak bir çalışma içerisindeyiz. Yakın zamanda tüm ilçe hastanelerimizde kulak burun boğaz ile ilgili bir çok ameliyatı yapabilecek duruma gelmeyi amaçlamaktayız. Böylece hastalarımızın büyük şehirlere ve uzak diyarlara sevk edilmesinin önüne geçeceğimiz gibi, hasta ve hasta yakınlarımızın da bu anlamdaki mağduriyetlerini de ortadan kaldıracağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Mardin'de kaliteli bir Kulak Burun Boğaz hizmeti vererek adından söz ettirmeyi başaran KBB uzmanı meslektaşlarının başarısını alkışladığını belirten Op. Dr. Rıza Dündar, Mardinli bir KBB uzmanı olarak gerçekleştirilen operasyonda emekleri olan Op.Dr.Fatih Kemal Soy, Op.Dr.Haşmet Yazıcı, Op.Dr Hakan Erdem ve Op.Dr Sedat Doğan’a teşekkür etti.

Aşırı kulak ağrısı ve akıntısı şikayetiyle Mardin Devlet Hastanesi'ne ailesi tarafından getirildiğini ve teşhis konulduktan sonra gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirten Diyar Bal, "Kulak ağrılarımla ilgili olarak bir ilçe hastanesinde tedavim sürüyor idi. Bana uygulanan tedavinin sadece ağrılarımı dindirmeye yönelik bir tedavi şekli olduğu için ailem beni Mardin Devlet Hastanesi KBB Servisine getirdi. Buradaki KBB uzmanı doktorlar bir araya gelerek benim tetkiklerimi incelediler ve benim acilen ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Ameliyat oldum ve şuanda sağlığım oldukça iyi. Kulağımda akıntı yok, koku yok. Yeni ameliyat olmama rağmen geceleri rahat uyuyabiliyorum. Doktor ağabeylerime beni sağlığıma kavuşturdukları için teşekkür ediyorum"şeklinde konuştu.

DÜNDAR, UYARILARDA BULUNDU
Halk arasında yoğun olarak görünen ancak çok fazla önemsenmediği için ileride sorunu yaşayan hastalarda büyük sağlık sorunlarına yol açabilen kulak akıntısı konusunda uyarılarda bulunan KBB Uzmanı Op.Dr.Rıza Dündar, Orta kulak iltihapları özellikle akıntı ile seyreden tipleri çok büyük önem arz etmekte ve mutlaka uzman kontrolüne gidilmesi gereken durumlardır. Kulağın hassas bir organ olduğunu unutmayıp, Kulak hastalıklarının ileride telafisi zor durumlara yol açabileceği için rahatsızlığın mutlaka ciddiye alınarak üzerinde durulması gerektiğini söyledi.